
Fotó: Hemző Károly
Bajor hagymás galuska
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 szál póréhagyma
- 2 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek. olaj
- só, bors
- 150 g gouda/edami vagy trappista sajt
- 2,5 dl tej
- 1 tojás
- 400 g finomliszt
- szerecsendió
- 3-4 szál petrezselyem
- 1 paradicsom
1. A póréhagymát, a hagymát és a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, megmossuk, a pórét és a hagymát félbevágjuk és felkarikázzuk. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, aranybarnára pirítjuk benne a hagymát, aztán hozzáadjuk a pórét, valamint az áttört fokhagymát, meghintjük sóval és borssal, fedő alatt, mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk.
2. Felteszünk forrni 4 liter vizet. A sajtot szálasra reszeljük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
3. A galuskához elkeverjük a tejben a tojást, 1 kk. sót, a liszthez adjuk és összekeverjük (nem kell túlságosan kidolgozni!), majd a forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk. Amint a galuskák a víz színére emelkednek, leszűrjük, lerázzuk róluk a vizet, és azonnal a hagymás zsiradékba forgatjuk. Lazán hozzákeverjük a sajt felét, ízlés szerint sót, őrölt borsot, 1 nagy csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót, végül csinos sütőedénybe terítjük.
4. Tetejét megszórjuk a maradék sajttal, és csak addig sütjük (10-15 perc), amíg a sajt a tetején kissé megpirul. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, a gerezdekre szelt paradicsommal díszítjük, és azonnal tálaljuk, mert frissen az igazi! Vegyes idénysalátát kínálhatunk hozzá.