SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták
Aligha van egyszerűbb és mutatósabb ennél a mandulával és likőrrel bolondított, kevert tésztából készíthető, meggyel (vagy egyéb karakteres, felaprózott gyümölccsel) gazdagított süteménynek. Szinte elronthatatlan, mindössze a sütéshez és a pihentetés kivárásához kell némi türelem. Húsvétra is pompás lehet.

Fotó: Hemző Károly
Meggyes-mandulás
kuglóf
Hozzávalók 24 szelethez:
- 1 üveg meggybefőtt (680-700 g)
- 250 g lágy vaj/margarin + a formához
- 250 g finomított kristálycukor vagy sütőcukor
- 5 tojás
- 4+2 ek. mandulalikőr (pl. Amaretto)
- 1 biocitrom reszelt héja és leve
- 2 kk. sütőpor
- 300 g finomliszt + a formához
- 1 csipet só
- 50 g darált+50 g felaprózott, hámozott mandula
- 125 g porcukor
- 1 kk. vágott natúr pisztácia
1. Egy 2,5 literes, bordás falú kuglófformát (ecsettel) kikenünk vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel, a felesleget kirázzuk belőle. A meggyet leszűrjük. A vajat/margarint habosra keverjük a kristálycukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd 4 ek. likőrt, a citrom reszelt héját, a sütőporral összeszitált lisztet, a sót, a kétféle mandulát, végül lazán beleforgatjuk a meggy felét.
2. A masszát a formába simítjuk, a forma alját többszörösen összehajtott konyharuhán az asztallaphoz ütögetjük, hogy ne maradjanak a tésztában buborékok. A maradék meggyet egyenletesen a massza tetejére szórjuk, kissé bele is nyomkodjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük (tűpróba!). 10 percig a formában pihentetjük, aztán rácsra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni (2 óra).
3. A mázhoz a porcukrot, 1 ek. citromlét, valamint 2 ek. likőrt sűrű péppé keverünk. A rácsot nagyobb tálra helyezzük, evőkanalanként a kuglóf tetejére csorgatjuk a mázat. 5 perc múlva (a ráccsal együtt) áttesszük egy másik tálra, a lefolyt mázat pedig összekanalazzuk, átkeverjük, és ismét a kuglófra csorgatjuk. Mielőtt teljesen megkötne, beszórjuk pisztáciával. Tortaharanggal letakarva sokáig elálló, kiadós sütemény. Mélyhűthető!
Tippek:
– Tetejét bevonhatjuk csokoládémázzal is: 100-100 g tortabevonó tej- és étcsokoládét két edénykében felolvasztunk, elkeverünk 1-1 ek. étolajjal, és felváltva-csíkosan bevonjuk vele a kuglóf egész felületét. Hagyjuk teljesen megdermedni, és csak az asztalnál szeleteljük.
– Néhány színes cukor- vagy csokoládétojással díszítve mutatós húsvéti sütemény válik belőle.
Megjegyzések:
Sülés közben a teteje kissé felpúposodik és megrepedezik, aggodalomra semmi ok, ez a természete, de ha nagyon pirulna, alufóliával vagy sütőpapírral letakarjuk, hogy meg ne égjen.
Italajánlat:
Kávé, cappuccino, tea, desszertbor
Elkészítési idő:
2 óra
+4 óra hűlési és száradási idő
Energiatartalom:
245 kcal/szelet
Nehézségi fok: