Ha eddig halogattuk is, most már nem várhatunk tovább: itt az ideje, hogy elhasználjuk a karácsonyi sütésből megmaradt mákot. Az almával amúgy is fantasztikus ízharmóniát alkot, hát még ha illatos sárgabaracklekvárral is megfényezzük. Ha a gyerek uzsonnára is visz belőle, csomagoljunk mindjárt többszörös mennyiséget, hogy egy szeletke neki is jusson...

Fotó: Hemző Károly
Mákos-almás szelet
Hozzávalók 20 kockához:
- A mákkrémhez és a rakományhoz:
- 1-1 biocitrom és -narancs héja
- 100 g natúr marcipánmassza
- 6 ek. tej
- 25 g vaj/margarin
- 150 g darált mák
- 60 g porcukor
- 1 csapott kk. őrölt fahéj
- 10 közepes nagyságú, savanykás alma (1,5-1,8 kg)
- A tésztához:
- 250 g lágy vaj/margarin
- 250 g finomított kristály- vagy sütőcukor
- 2 tasak bourbon vaníliás cukor (20 g)
- só
- 6 tojás
- 300 g finomliszt
- 80 g étkezési keményítő
- 1 tasak sütőpor (12 g)
- 250 g tejföl
- 5 ek, rum
- 100 g sárgabaracklekvár
- 30 g dió
- fahéjas vagy vaníliás porcukor a szóráshoz
1. A citromot és a narancsot megmossuk, szárazra töröljük. A citrom héját lereszeljük, félretesszük, levét kinyomjuk és átszűrjük. A marcipánt szálasra reszeljük.
2. A tejet felforrósítjuk, felolvasztjuk benne a vajat/margarint, és a mákhoz öntjük. Belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a porcukrot és a fahéjat, lefedjük, 15 percig pihentetjük, aztán összekeverjük a marcipánnal.
2. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat karalabévájóval kiemeljük, és azonnal megkenjük citromlével, hogy meg ne barnuljanak. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 35x40 cm-es peremes tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
3. A tésztához a vajat/margarint habosra keverjük a kristály-/sütőcukorral, a vaníliás cukorral, 1 csipet sóval, a félretett reszelt citromhéjjal és az egyenként hozzáadott tojásokkal. A liszthez szitáljuk-keverjük az étkezési keményítőt és a sütőport, a tejföllel felváltva a masszához adjuk, végül beledolgozzuk a rumot.
4. A tepsibe simítjuk a masszát úgy, hogy a széleken kissé vastagabb legyen (így sülés közben kevésbé púposodik fel a közepe). Az almákat papírkendővel szárazra töröljük, üregükkel fölfelé, szép szabályosan a masszába nyomkodjuk, megtöltjük a mákkrémmel, és kb. 1 órán át sütjük (tűpróba!)
5. A lekvárt felforrósítjuk, fém szitakanálban áttörjük, vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett, forró sütemény tetejét, és megszórjuk a darabosra vágott dióval. Hagyjuk teljesen kihűlni, aztán sütőpapírostul deszkára emeljük, és nagyobb kockákra vagy kisebb szeletekre vágjuk. Tálalás előtt meghinthetjük fahéjas/vaníliás porcukorral.
Tippek:
Kényeztetésképpen krémsűrűségűre felvert, vaníliás cukorral és/vagy almapálinkával bolondított tejszínt, illetve vaníliaöntetet kínálhatunk hozzá. Sokáig elálló, kiadós, finom sütemény. Mélyhűthető!
Italajánlat:
Kávé,tea.