2019. november 23.
Kelemen napja van

Ha eddig halogattuk is, most már nem várhatunk tovább: itt az ideje, hogy elhasználjuk a karácsonyi sütésből megmaradt mákot. Az almával amúgy is fantasztikus ízharmóniát alkot, hát még ha illatos sárgabaracklekvárral is megfényezzük. Ha a gyerek uzsonnára is visz belőle, csomagoljunk mindjárt többszörös mennyiséget, hogy egy szeletke neki is jusson...

 

 


Fotó: Hemző Károly

Mákos-almás szelet

Hozzávalók 20 kockához:

  • A mákkrémhez és a rakományhoz:
  • 1-1 biocitrom és -narancs héja
  • 100 g natúr marcipánmassza
  • 6 ek. tej
  • 25 g vaj/margarin
  • 150 g darált mák
  • 60 g porcukor
  • 1 csapott kk. őrölt fahéj
  • 10 közepes nagyságú, savanykás alma (1,5-1,8 kg)
  • A tésztához:
  • 250 g lágy vaj/margarin
  • 250 g finomított kristály- vagy sütőcukor
  • 2 tasak bourbon vaníliás cukor (20 g)
  • 6 tojás
  • 300 g finomliszt
  • 80 g étkezési keményítő
  • 1 tasak sütőpor (12 g)
  • 250 g tejföl
  • 5 ek, rum
  • 100 g sárgabaracklekvár
  • 30 g dió
  • fahéjas vagy vaníliás porcukor a szóráshoz

1. A citromot és a narancsot megmossuk, szárazra töröljük. A citrom héját lereszeljük, félretesszük, levét kinyomjuk és átszűrjük. A marcipánt szálasra reszeljük.

2. A tejet felforrósítjuk, felolvasztjuk benne a vajat/margarint, és a mákhoz öntjük. Belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a porcukrot és a fahéjat, lefedjük, 15 percig pihentetjük, aztán összekeverjük a marcipánnal.

2. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat karalabévájóval kiemeljük, és azonnal megkenjük citromlével, hogy meg ne barnuljanak. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 35x40 cm-es peremes tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A tésztához a vajat/margarint habosra keverjük a kristály-/sütőcukorral, a vaníliás cukorral, 1 csipet sóval, a félretett reszelt citromhéjjal és az egyenként hozzáadott tojásokkal. A liszthez szitáljuk-keverjük az étkezési keményítőt és a sütőport, a tejföllel felváltva a masszához adjuk, végül beledolgozzuk a rumot.

4. A tepsibe simítjuk a masszát úgy, hogy a széleken kissé vastagabb legyen (így sülés közben kevésbé púposodik fel a közepe). Az almákat papírkendővel szárazra töröljük, üregükkel fölfelé, szép szabályosan a masszába nyomkodjuk, megtöltjük a mákkrémmel, és kb. 1 órán át sütjük (tűpróba!)

5. A lekvárt felforrósítjuk, fém szitakanálban áttörjük, vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett, forró sütemény tetejét, és megszórjuk a darabosra vágott dióval. Hagyjuk teljesen kihűlni, aztán sütőpapírostul deszkára emeljük, és nagyobb kockákra vagy kisebb szeletekre vágjuk. Tálalás előtt meghinthetjük fahéjas/vaníliás porcukorral.

 

Tippek:

Kényeztetésképpen krémsűrűségűre felvert, vaníliás cukorral és/vagy almapálinkával bolondított tejszínt, illetve vaníliaöntetet kínálhatunk hozzá. Sokáig elálló, kiadós, finom sütemény. Mélyhűthető!

 

Italajánlat:

Kávé,tea.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

392 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: