
Fotó: Elendel
Sajtkrémmel töltött zellerszárak
Hozzávalók 12-16 darabhoz:
- 30 g natúr pisztácia
- 4 szál szárzeller (zöldjével)
- 4 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 35-40 szál (kínai) snidling
- 3-4 szál oregánó vagy petrezselyem
- 250 g ricotta vagy krémes állagú túró
- 250 g tejszínes sajtkrém
- 100 g feta sajt
- só, őrölt fehér bors
- 10-12 koktélparadicsom
1. A pisztáciát zsiradék nélkül megpirítjuk, lapostányérra csúsztatva hagyjuk kihűlni, majd finomra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A szárzeller „szálkáit” lehúzzuk, 10-12 cm-es darabokra vágjuk. Az újhagymát 6-8 cm-es zöldjével együtt felkarikázzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, a snidling 2/3-át nagyjából felaprózzuk.
2. A ricottát, a sajtkrémet és a kisebb darabokra tördelt feta sajtot mélyebb tálba tesszük. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a snidlinget, az újhagymát zöldjével együtt, a pisztáciát, ízlés szerint szerint sót és őrölt fehér borsot, majd elektromos habverővel jól összedolgozzuk.
4. A krémet sima csőrös habzsákba szedjük, és hosszanti csigavonalban haladva a zellerszárakba töltjük. Tálra rendezzük őket, a maradék snidlinggel, a zellerlevelekkel, oregánóval vagy petrezselyemmel díszítjük, végül félbevágott koktélparadicsomokkal vidámítjuk. Baguett- vagy kiflikarikákat, sokmagos péksüteményt adhatunk hozzá.
Tippek:
– Tálalhatjuk úgy is, hogy a krémet tálkába púpozzuk, és külön kínáljuk mellé mártogatónak a zellerszárat, egyéb friss zöldséget és/vagy kenyeret.
– Még markánsabb a krém íze, ha 3-4 pépesre tört kapris ringligyűrűvel vagy 1 kk. szardellapasztával fűszerezzük.