2020. július 6.
Csaba napja van

Az egyik legfinomabb – igaz, sok tojással készülő,– pillekönnyű fánk, amelyet valaha kóstoltam. Ez a fahéjjal illatozó, baracklekvárral-dióval töltött változat voltaképpen az egyszerű, klasszikusnak mondható, úgynevezett szalagos farsangi fánk édestestvére, és egyetlen hibája van: nem lehet belőle eleget sütni, pedig igyekeznünk kell, mert mindjárt vége a farsangnak... Bár jól viseli a mélyhűtést és melegíthető is, frissen, kissé langyosra hűlve az igazi.

 

 


Fotó: Hemző Károly

Baracklekváros-diós fánk

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1,25 dl tej
  • 1 kk.+60 g kristálycukor
  • 40 g élesztő
  • 110 g vaj/margarin
  • 6 tojássárgája +2 tojás
  • 1 tasak bourbon vaníliás cukor (10 g)
  • 1 csipet só
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 2 ek. rum
  • Továbbá:
  • 1 tojás
  • 200 g sűrű sárgabaracklekvár
  • 20 db felezett dió
  • olaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

Mielőtt a fánk készítéséhez fogna, kérem olvassa el figyelmesen az alapreceptnél leírt tudnivalókat is!

 

1. A felsorolt hozzávalókból, a farsangi fánkról szóló alaprecept szerint elkészítjük a tésztát.

2. Miközben a tészta kel, a töltelékhez 1 tojást kettéválasztunk, sárgáját összekeverjük a lekvárral. A tésztát lisztezett munkalapon 1 cm vastagra kinyújtjuk, és kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A korongok felének közepére 1-1 kk. lekvárt púpozunk, belenyomkodunk 1-1 felezett diószemet, szegélyüket átkenjük tojásfehérjével.

3. Tetejükre illesztjük tésztakorong-párjukat, majd egy kisebb, kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kissé lenyomkodjuk, szegélyüket ujjheggyel gondosan összenyomjuk, nehogy sülés közben kifolyjon belőlük a lekvár. A fánkocskákat liszttel meghintett konyharuhára sorakoztatjuk, tetejüket beszórjuk fátyolnyi liszttel, majd konyharuhával letakarva a kétszeresükre kelesztjük (45-50 perc).

4. Nagyobb lábasban felforrósítunk háromujjnyi olajat (vigyázat, a túlhevült olajban a fánkok külseje megég, belsejük azonban nyers maradhat!). Gömbölyűre kelt felső oldalukkal lefelé az olajba tesszünk 6-8 fánkot, lefedjük, majd 3 perc múlva megfordítjuk őket, és fedetlenül a másik oldalukat is 3 percig sütjük. Szűrőkanállal többszörösen összehajtogatott papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat. Kisütjük az összes fánkot, tálalás előtt megszórjuk porcukorral, és tálra csinosítva kínáljuk. Külön tálkában további felforrósított baracklekvárt, bor-/rumsodót adhatunk mellé.

 

Fontos:

A fánk sütéshez az ideális hőfok 160-170 °C, azaz viszonylag alacsony, éppen csak annyi, hogy a zsiradék apró buborékokat vessen, amikor egy darabka tésztát, egy csipet sót vagy fakanálnyelet/hurkapálcikát beletesszük. Fritőzzel egyszerű a dolgunk: beállítjuk a kívánt hőfokra.

 

 

Tippek:

- A diót nem egészben adjuk a lekvárhoz, hanem durvára vágva elkeverjük benne.

- A tésztahulladékot összegyúrjuk, golyókká kerekítjük, és a végén ezeket is kisütjük, amolyan klasszikus farsangi, azaz töltetlen, közepükön ujjal benyomott formára.

 

 

Italajánlat:

Pezsgő, desszertborok, forralt bor, puncs.

 

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

204 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: