
Fotó: Hemző Károly
Almás-tormás céklaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g apró szemű cékla
- 1/2 kk. köménymag
- só, bors
- 2 savanykás alma
- 1 ek. citromlé
- 5 dl szűrt almalé
- 1 ek zöldséges ételízesítő
- 1 ek. reszelt ecetes torma
- 3 ek. tejföl
- 8-10 szál snidling
- 2 ek. balzsam- vagy vörösborecet
- 1 csipet kristálycukor
- 2 szál kapor
1. A céklát 10 percre beáztatjuk langyos vízbe, alaposan megsikáljuk, majd héjában, egy kevés sóval és köménymaggal ízesített vízben puhára főzzük (30 perc). Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk. 1 céklát apró kockákra vágunk és félreteszünk, a többit nagyjából felaprózzuk.
2. Az egyik almát meghámozzuk és szálasra reszeljük, a másikat hámozatlanul apróra felkockázzuk, meglocsoljuk a citromlével és félretesszük a díszítéshez. 1/2 liter vizet felforralunk az almalével és az ételízesítővel, beledobjuk a felaprózott céklát és a reszelt almát, fedő nélkül 5 percig főzzük.
3. Elkeverjük a tormát a tejföllel és a finomra vágott snidlinggel. A levest botmixerrel péppé zúzzuk, a balzsamecettel, a cukorral, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük, felforraljuk (a leves alapíze édes-savanykás).
4. Tálaláskor minden tányér aljára 1-1 ek. tormával elkevert tejfölt simítunk, rámerjük a forró levest, végül a félretett cékla- és almakockákkal, valamint a kaporral díszítve kínáljuk. A csípős ízek kedvelői egy kevés chiliporral vagy cseresznyepaprikával is gazdagíthatják. Fokhagymás vajban pirított bagett-/kiflikarikákat, zsemlekockákat kínálhatunk mellé. Mélyhűthető!
Tippek:
Ha a céklát előre megfőzzük, mindössze 20-25 perc alatt elkészül.