Ki gondolná, hogy a ma ismert mintegy 115 féle burgonya őse, a „papa”, avagy a „földi alma”, a 8000 éves perui sziklareliefek bizonysága szerint, szinte a történelem előtti időktől ismert, míg Európában csak alig 250 éve...

Fotó: Hemző Károly
Hússal töltött burgonya-ladik
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 közepes burgonya (kb. 1kg)
- 1 kk. köménymag
- 1 babérlevél
- só, bors
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 80 g trappista sajt
- 200 g darált sertéshús (lapocka)
- 1 tojás+1 tojássárgája
- 1 kk. enyhén csípős mustár
- 1/2 kk. pirospaprika
- 1 csipet szárított kakukkfű
- diónyi vaj/margarin a tálhoz
- 200 g tejföl
1. A burgonyákat alaposan megmossuk-megsikáljuk, majd a köménymaggal, babérlevéllel és 1 ek. sóval ízesített vízben puhára főzzük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük és felaprózzuk. A sajtot megreszeljük.
2. A burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk. A darált húshoz adjuk a hagymát és a fokhagymát, a tojást, mustárt, pirospaprikát, kakukkfüvet, a reszelt sajt felét és a petrezselymet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk.
3. Vajjal/margarinnal kikenünk egy csinos tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A burgonyák tetejéről levágunk egy vastagabb, aljukról pedig egy vékonyabb szeletet (hogy ne billegjenek), belsejüket kivájjuk. A burgonyadarabkákat villával megtörjük, a húsmasszához keverjük, majd a burgonya-ladikokba töltjük, végül tetejükre illesztjük a kalapkájukat.
4. A tűzálló tálba rakosgatjuk őket, alufóliával betakarva 25 percig sütjük. A tejfölben elkeverjük a tojássárgáját és egy kevés sót, megkenjük vele a burgonyakalapkákat, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és fólia nélkül további 15-20 percig, pirulásig sütjük. Petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk, mert igazán csak frissen jó! Vegyes idénysalátát, ecetes savanyúságot kínálhatunk hozzá.
Tippek:
– A burgonyát akár előző nap is megfőzhetjük, hideg vízzel lehűtött levében hagyjuk kihűlni, leszűrjük, majd lefedjük, hidegen tartjuk, és csak felhasználáskor hámozzuk meg. Óvatosan-ügyesen vájjuk ki a belsejét, mert a kihűlt burgonya (magas keményítőtartalmánál fogva) törékeny. Ha mégis elrepedne, semmi baj: 1 szelet bacont tekerünk köré, és megtűzzük fogvájóval, a többi ugyanaz.
– Kedvünk és fantáziánk szerint tölthetjük a ladikokat szárnyasmájjal, túróval, juhtúróval, sajtfélékkel, párolt zöldségekkel, finom maradékokkal stb.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz fehérbor vagy rozé.