
Fotó: Hemző Károly
Sajtos-diós kelbimbóleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g kelbimbó (450 g tisztított/mélyhűtött)
- 250 g burgonya
- 1 közepes fej hagyma
- 3-4 szál újhagyma
- 1 ek. olaj
- 1 ek. ételízesítő
- 50 g dió
- 2 szelet rozskenyér
- 1 ek. vaj/margarin
- 4 natúr kockasajt (pl. Medve)
- só, bors
- szerecsendió
- 1/4-1/4 sárga és piros húsú paprika
1. A kelbimbók külső, sérült leveleit lehántjuk, megmossuk, a nagyobbakat félbevágjuk. A burgonyát és a hagymaféléket megtisztítjuk, a burgonyát és a hagymát kisebb kockákra, az újhagymákat (egy keveset zöld szárukból is) karikákra vágjuk.
2. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a hagymát és az újhagymát. Hozzáadjuk a kelbimbót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) és a burgonyát, meghintjük az ételízesítővel, felöntjük 1,2 liter vízzel, és mérsékelt tűzön, félig lefedve az egészet puhára főzzük (20-25 perc).
3. Közben a diót durvára-darabosra aprítjuk, serpenyőben, zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. A kenyeret kisebb kockákra vágjuk, és ropogósra sütjük a vajban/margarinban.
4. Néhány kelbimbó kivételével péppé turmixoljuk a levest. A kockasajtokat kisebb darabokra vágjuk-tördeljük, a leveshez adjuk, és csak addig forrósítjuk, amíg a sajtdarabok teljesen el nem olvadnak. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Tálaláskor a levest mélytányérokba szedjük, megszórjuk a dióval és az apróra felkockázott színes paprikákkal, végül a félretett kelbimbókkal díszítjük. A pirított kenyérkockákat külön tálkában kínáljuk hozzá.