
Fotó: Hemző Károly
Velencei mandulás-aszalt barackos fánk
Eredeti neve: Fritelle di Carnevale
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
- 100 g cukrozott citromhéj
- 150 g aszalt sárgabarack
- 80 g puha mazsola
- 8 ek. rum
- 80 g hámozott mandula
- 250 g finomliszt
- 1 tasak sütőpor (12 g)
- 1 csipet só
- 1 ek. kristálycukor
- 1 biocitrom héja
- 1,25 dl tej
- 3 tojássárgája
- 80 g vaj/margarin
- olaj a sütéshez
- vaníliás/fahéjas porcukor a szóráshoz
1. A cukrozott citromhéjat és az aszalt barackot apróra vágjuk, tálkába szórjuk. Hozzáadjuk a forró vízzel leöblített mazsolát, megöntözzük a rummal, lefedjük, fél óráig érleljük. A mandulát darabosra aprítjuk.
2. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sütőporral, a sóval, a kristálycukorral és az alaposan megmosott citrom reszelt héjával. Hozzáadjuk a tejben elhabart tojássárgákat és a felolvasztott, langyos vajat/margarint, végül beledolgozzuk (a rummal együtt) a cukrozott citromhéjat, az aszalt barackot, a mazsolát és a mandulát.
3. Felforrósítunk 160 °C-ra háromujjnyi olajat (ügyeljünk arra, hogy ne hevítsük túl, mert kívül könnyen megégnek a fánkocskák, belsejük azonban nyers maradhat!). Több részletben, kiskanálnyi adagokra szaggatva aranybarnára sütjük benne a fánkocskákat, majd papírkendőre terítve felitatjuk róluk az olajat, és még melegen megszórjuk vaníliás vagy fahéjas porcukorral. Frissen, langymelegen az igazi!
Fontos:
Az olaj hőfoka akkor megfelelő, ha egy csipet sót/nyers tésztát beledobva, illetve fakanálnyelet belemerítve apró légbuborékokat vet.
Tippek:
Gazdagíthatjuk a masszát 40-50 g süthető csokoládélencsével is.