A fasírtocskákkal gazdagított, babbal és a rizzsel készülő tartalmas egytálétel a kreol konyha egyik ékessége. Eredetileg több-, de legalább kétféle babból főzik, és mitagadás, a csípősségéről nevezetes cayenne-i borssal, illetve chilipaprikával sem takarékoskodnak. A markáns ízeket kedvelők biztosan gyönyörűségüket lelik majd benne.

Fotó: Hemző Károly
Babos-rizses húsgombócok
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g száraz fehérbab
- 150 g vörös bab
- 300 g darált marhahús
- 1 tojás
- só, bors
- cayenne-i bors
- 2 ek. olaj
- 2 közepes fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 3 szál szárzeller
- 1 karcsú szál póréhagyma
- 1 piros húsú paprika
- 100 g hosszú szemű rizs
- 1 doboz felaprózott konzervparadicsom
- 3-4 szál petrezselyem vagy bazsalikom
1. A kétféle babot előző este átválogatjuk, megmossuk, tálba csúsztatjuk, felöntjük 2 liter hideg vízzel.
2. Másnap összedolgozzuk a darált húst a tojással, ízlés szerint sóval és cayenne-i borssal, apró gombócokat formálunk belőle, és nagyobb-mélyebb serpenyőben vagy wokban felhevített olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (5 perc), félretesszük.
3. A húsgombócok sütőzsiradékában megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a kétféle leszűrt babot, a babérlevelet, valamint az áztatóvíz felét, és félrebillentett fedő alatt félpuhára főzzük (20 perc).
4. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A szárzellert és a pórét felkarikázzuk, a paprikát vékony csíkokra szeljük, majd a babhoz adjuk, kissé megsózzuk, és az egészet puhára főzzük (további 20-25 perc).
5. A rizst forrásban lévő, enyhén sós, bő vízbe szórjuk, fedő nélkül 12 percig főzzük, leszűrjük, végül a paradicsommal és a húsgombócokkal együtt a babhoz adjuk. Lazán összekeverjük, utánasózzuk, borsozzuk (az étel alapíze enyhén csípős), további 10 percig főzzük. Az ételt mélyebb tálba szedjük, finomra vágott petrezselyemmel és/vagy bazsalikommal megszórva tálaljuk.
Tippek:
- Készíthetjük konzerv babfélékből is, 2 doboz fehér és 1 doboz vörös kidneybab szükséges hozzá, amelyeket felhasználás előtt szűrőtálba csúsztatunk (a konzervlé nem jó és nem is gusztusos!), bő, hideg vízzel leöblítünk, a többi ugyanaz.
- Adhatunk az ételhez még 1 kis doboz leöblített, lecsepegtetett kukoricakonzervet is.
- Remek vendégváró (kivált, ha borozgatásra várjuk vendégeinket): a kész ételt lefedjük alufóliával, és a sütőben átforrósítjuk.
Italajánlat:
Könnyű vörösbor.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
2 óra
+12 óra áztatási idő
Energiatartalom:
495 kcal/adag
Nehézségi fok: