A lazac az egyik legfinomabb tengeri hal, amelynek elkészítése gyors és egyszerű, de fontos, hogy megőrizzük a patkók szépségét is.

Fotó: Hemző Károly
Lazacszeletek kaprimártásban
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 lazacfilé (200 g/db)
- 1/2 citrom leve
- 1 nagy fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. kapribogyó
- 5-6 szál petrezselyem
- 1 ek vaj/margarin
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl főzőtejszín
1. A lazacpatkókat leöblítjük, „szárukat” zsineggel összeketözzük, hogy sütés közben ne nyíljanak szét, meghintjük néhány csepp citromlével (ez különösen fontos a lazac esetében, mert egyfelől nagyon átható a szaga, másfelől törékeny a húsa, és a citrom megakadályozza, hogy szétessen). A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát vékony karikákra gyaluljuk. A kapribogyót leszűrjük, a petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, mindkettőt finomra vágjuk.
2. Papírkendővel felitatjuk a nedvességet a halról. Zsiradék nélkül felhevítünk egy nagyobb teflon serpenyőt (a lazacnak eredendően zsíros-olajos a húsa, nem szükséges további zsiradék a sütéshez!), beletesszük a patkókat, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. Élénk tűzön mindkét oldalukat pirosra sütjük (mindössze 2+1 perc!), majd papírkendőre szedve felitatjuk róluk a zsiradékot, és alufóliával letakarva vagy kitámasztott ajtajú sütőben (legfeljebb 80 °C-on) melegen tartjuk.
3. A serpenyőbe dobjuk a vajat/margarint, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a kapribogyót és a petrezselymet, felöntjük a borral, majd a tejszínnel, és mártássűrűségűre beforraljuk (2-3 perc). Ízlés szerint utánasózzuk, néhány tekerésnyi őrölt borssal illatosítjuk.
4. Lehántjuk a zsineget a lazacpatkókról, tálra rendezzük őket, részlegesen bevonjuk a forró mártással, és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk. Párolt vegyes zöldség, petrezselymes burgonya illik hozzá.
Italajánlat:
Száraz fehérbor.