DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Banánkrémkehely
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 1 vaníliarúd
- 3+1 dl tej
- 2+2 banán
- 2+2 ek. citromlé
- 4+4 ek. rum
- 3 lap zselatin (5 g)
- 4 tojássárgája
- 120 g kristálycukor
- 1/2 tasak vaníliás pudingpor (20 g)
- 3+1 dl tejszín
- 15-20 banánchips
- 4 mentabóbita
1. A vaníliarudat felhasítjuk, kikapargatjuk belőle az illatos pépet, összeforraljuk 3 dl tejjel, fedő alatt 10 percig pihentetjük. 2 banánt meghámozunk, felaprózunk, meglocsolunk 2 ek. citromlével és 4 ek. rummal. A zselatinlapokat beáztatjuk 5 dl hideg vízbe.
2. Fém keverőtálban habosra keverjük a tojássárgákat a kristálycukorral. Hozzáadjuk a maradék 1 dl hideg tejben feloldott pudingport, majd a vaníliás tejet, és gőz fölött besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, olvadásig keverjük benne a jól kinyomkodott zselatinlapokat.
3. A felaprózott banánt péppé zúzzuk, a maradék rummal együtt a krémhez adjuk, hideg vízfürdőbe állítjuk. Amikor a krém dermedni kezd, kemény habbá verünk 3 dl tejszínt, és óvatosan beleforgatjuk a krémbe. A maradék 2 banánt meghámozzuk, felkarikázzuk, meghintjük a maradék 2 ek. citromlével.
4. A krém felét 4 gyönyörűséges kehelybe szedjük. Oldalukra tapasztunk néhány banánkarikát, a maradékot a krém tetejére szórjuk, és rásimítjuk a maradék krémet. Fóliával letakarjuk, legalább 2 órára hidegre tesszük. Tálaláskor kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és 1-1 dundi rózsát nyomunk belőle a krém tetejére. Banánchipsszel és mentabóbitával díszítve kínáljuk.
Italajánlat:
Pezsgő vagy desszertbor
Elkészítési idő:
45 perc
+2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
471 kcal/adag
Nehézségi fok: