DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták
A vanília, rum és a banán egymásnak teremtett finomságok, amelyek a mexikói-karibi konyhák jellegzetes ízvilágát idézik. A téli gyümölcshiányos időszakban különösen jó hasznát vesszük az amúgy is sok erényben bővelkedő banánnak,
így krémbe-palacsintába öltöztetve pedig egyenesen mennyei!

Fotó: Hemző Károly
Vaníliakrémes-
banános palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
- A palacsintához:
- 150 g finomliszt
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 2 dl tej
- buborékos ásvány- vagy szódavíz
- 2 ek. olaj
- 2 ek. rum
- A töltelékhez és az öntethez:
- 1 biocitrom
- 1 rúd vanília
- 5+1 dl tej
- 4 tojássárgája +1 tojás
- 60+30 g porcukor + a szóráshoz
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 1/2 dl rum
- diónyi vaj/margarin a tálhoz
- 2 nagyobb banán
1. A palacsintához a felsorolt hozzávalókból, az alapreceptnél leírt módon palacsintatésztát keverünk, majd 8-10 palacsintát sütünk belőle.
2. A töltelékhez a citromot megmossuk, héjából lehántunk 2-3 vékony csíkot, levét kinyomjuk és átszűrjük. A vaníliarudat felhasítjuk, belsejéből kiemeljük a pépet, felét félretesszük, a többit a citromhéjjal és a vaníliatokkal együtt 5 dl tejhez adjuk, felforraljuk, fedő alatt 10 percig pihentetjük. 4 tojássárgáját eldolgozunk 60 g porcukorral és a pudingporral, hozzászűrjük a tejet, mérsékelt tűzön besűrítjük, majd kihűtjük, és a rummal illatosítjuk. A banánokat meghámozzuk, felkarikázzuk, meghintjük 2-3 ek. citromlével.
3. Megkenjük a palacsintákat a krémmel, megszórjuk a banánnal, aztán szorosan feltekerjük és félbevágjuk. Vágott felükkel fölfelé, kissé egymásnak döntve vajjal/margarinnal kikent sütőtálba állítjuk őket.
4. Az öntethez simára keverünk 1 tojást 30 g porcukorral, a félretett vaníliapéppel és 1 dl tejjel. A palacsinták tetejére locsoljuk, majd 220 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük. 5 percig pihentetjük, megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és citromfű-/mentabóbitával vidámítva frissen-melegen, de nem tűzforrón tálaljuk.
Italajánlat:
Tea, desszertbor