
Fotó: Hemző Károly
Sajtos pulykatáska tejszínes céklával
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 nagy szelet pulykamell (600 g)
- só, bors
- 800 g cékla
- 1 szál karcsú póréhagyma
- 40 g füstölt szalonna
- 1 ek. paradicsompüré
- 1 babérlevél
- 1 kk. szárított kakukkfű
- 2 ek. citromlé
- 2 ek. vörösborecet
- 2 dl főzőtejszín
- 8-10 szem rózsabors
- 8 vékony szelet füstölt sajt
- 4-6 ek. finomliszt
- 3 tojás
- 250 g zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
- 4-5 szál petrezselyem
1. A hússzeleteket félbevágjuk, folpackkal letakarva kiverjük-elvékonyítjuk, besózzuk. A céklát megmossuk, meghámozzuk, 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A pórét megtisztítjuk és felkarikázzuk.
2. A szalonnát apróra felkockázzuk, megpirítjuk, zsírjában üvegesre fonnyasztjuk a pórét. Rádobjuk a céklát, hozzáadjuk a paradicsompürét, a babérlevelet, a kakukkfüvet, ízlés szerint sót, borsot, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (30-35 perc). Meglocsoljuk a citromlével és a borecettel, utánasózzuk, durvára tört rózsaborsal finomítjuk, végül hozzáadjuk a tejszínt, összeforraljuk, melegen tartjuk.
3. Mindegyik hússzeletre 1 szelet sajtot fektetünk, kettéhajtjuk, összenyomkodjuk. Lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk (azaz kétszer panírozzuk, hogy ki ne folyjon a sajt belőle), és bő olajban aranysárgára sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat, tálra rendezzük, citromkarikákkal díszítjük. A céklaköretet meghintjük a vágott petrezselyemmel, és külön tálban kínáljuk. További köretként burgonypüré vagy párolt rizs illik hozzá.
Italajánlat:
Könnyű száraz fehérbor.