TÉSZTAÉTELEK > Töltött, rakott tészták
A különféle formájú, olykor rafinált mártásokkal és egyéb adalékokkal gazdagított tésztákból a legváltozatosabb, egyéni ízlésünknek megfelelő fogások készíthetők. Napjaink listavezetői, nem véletlenül, az olaszos tészták, amelyekből feledhetetlen egytálételeket varázsolhatunk. Ez itt egy klasszikus recept, amelyen a szépség kedvéért csavarintottunk egy kevest.

Fotó: Elendel
Rakott makaróni
bolognai módra
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 500 g makaróni vagy csőtészta (bucatini)
- só, bors
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 1-2 koktélparadicsom
- A bolognai raguhoz:
- 1 kis fej hagyma
- 100 g zeller
- 100 g sárgarépa
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 300 g darált hús (marha és sertés/pulyka vegyesen)
- 1 ek. paradicsompüré
- 1 doboz felaprózott konzervparadicsom (400 g)
- 1 kk. provence-i fűszerkeverék
- só, bors
- A sajtmártáshoz:
- 25 g vaj/margarin
- 25 g finomliszt
- 2,5 dl+1 dl tej
- 1 ek. zöldséges ételízesítő
- 150+80 g reszelt gouda/edami vagy trappista sajt
- őrölt szerecsendió
1. A bolognai raguhoz a hagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, valamennyit finomra vágjuk (aprítógépben pillanatok műve). Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleforgatjuk a darált húst, és folyamatosan keverve morzsalékosra pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a zöldségeket, 2-3 perc múlva a paradicsompürét, és további 3-4 percig pirítjuk. Felöntjük 2,5 dl vízzel, elkeverjük a paradicsommal és a fűszerkeverékkel, szelíd tűzön, félrebillentett fedő alatt, 15 percig főzzük, csak a végén sózzuk, borsozzuk.
2. Közben enyhén sós, bő vízben, a csomagoláson javasolt idő figyelembevételével kifőzzük a tésztát (akkor jó, ha az elcsippentett tésztaszál közepe már nem fehér). Leszűrjük, mély tálba csúsztatjuk, meglocsoljuk 2 ek. olajjal, lazán összekeverjük, majd lefedjük és félretesszük.
3. A sajtmártáshoz sárgára pirítjuk a vajban/margarinban a lisztet, simára keverjük 2,5 dl tejjel és ugyanannyi vízzel, felforraljuk. Hozzáadjuk az ételízesítőt, további 3-4 percig szelíd tűzön főzzük-sűrítjük, aztán beleolvasztunk 150 g reszelt sajtot, sóval, borssal, 1 csipet szerecsendióval ízesítjük.
4. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. A tészta 1/3-át ovális vagy kerek tálba fektetjük, elsimítjuk rajta a húsragu, majd a mártás 1/3-át, aztán ismét tészta, ragu és mártás következik. A maradék tésztát úgy kanyarítjuk a rakottas tetejére, hogy a ragu a tésztacsíkok közé és a közepére kerüljön. A maradék mártást felhígítjuk 1 dl tejjel, bevonjuk vele a rakottast, megszórjuk a maradék 80 g reszelt sajttal, és 40 percig sütjük.
5. A sütőből kivéve 6-8 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), tetejét koktélparadicsommal, tetszőleges zöldfűszerbóbitával (pl. rozmaring, petrezselyem, bazsalikom) díszítjük. A sajtimádók kedvéért külön tálkában frissen reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá.
Tippek:
– A ragut eredetileg 1 dl vörösborral ízesítik, amelyet a víz hozzáadása előtt öntenek a húshoz.
– Nagyobb élelmiszer-áruházakban szinte egész évben vásárolhatunk friss (cserepes) fűszernövényeket: ehhez az ételhez 1-1 szál kakukkfű, bazsalikom, oregano és néhány rozmaringbóbita szükséges, amelyeket csak a főzés utolsó harmadában adunk a raguhoz, mert gyorsan elillan az aromájuk.
Italajánlat:
Könnyű, száraz vörösbor vagy rozé