Tiszán innen és Dunán túl, szerte az Alföldön, szinte mindenütt ismerik és sütik a tepertős pogácsa tésztájából formázott, sűrű, mézédes szilvalekvárral töltött, papucs, táska vagy párnacsücske névre hallgató süteményeket. Ez a háromszögletű kalap újabb része a „ruhatárnak” ...

Fotó: Hemző Károly
Tepertős-szilvás kalap
Hozzávalók 40 darabhoz:
- 500 g finomliszt
- só, őrölt fehér bors
- 2,5-3 dl joghurt vagy kefír
- 1 kk. kristálycukor
- 30 g élesztő
- 1+1 tojás +2 tojássárgája
- 300 g sertéstepertő
- 400 g sűrű szilvalekvár
- 40 szem felezett dió
- fahéjas porcukor a szóráshoz
1. A lisztet mély tálba szitáljuk, összekeverjük 1 kk. sóval, közepébe mélyedést készítünk. A joghurtot/kefirt meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és 1 tojást. A liszt közepébe öntjük, széléről egy kevés lisztetet keverünk hozzá, konyharuhával letakarva 15 percig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
2. A liszthez adjuk a maradék 1,5-2 dl joghurtot/kefirt, munkalapra borítva összegyúrjuk (közepesen lágy tésztára van szükségünk, ezért ha túl lágynak éreznénk, még 1-2 ek. lisztet, ha túl keménynek, még 1-2 ek. kefirt adunk hozzá). Cipót formálunk belőle, konyharuhával vagy mélyebb tállal letakarjuk, 30 percet kelesztjük.
3. A tepertőt átválogatjuk, a kemény-pörcös bőrkedarabkákat eltávolítjuk, majd megdaráljuk, elkeverjük 1 kk. sóval és 1/2 kk. frissen őrölt borssal. A szilvalekvárt alaposan összedolgozzuk 2 tojássárgájával (hogy majd ki ne folyjon a kalapkákból). Kibélelünk sütőpapírral 2 nagy tepsit/sütőlapot.
4. A tésztát kissé kihuzogatjuk, tetejére simítjuk a tepertőkrémet, erőteljesen belegyúrjuk, és pihentetés nélkül vékony lapra nyújtjuk. 8-9 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval a lehető legtöbb korongot szúrjuk ki belőle.
5. A maradék 1 tojást kettéválasztjuk, a fehérjével vékonyan átkenjük a korongok tetejét. Közepükre 1-1 kiskanál szilvalekvárt halmozunk, szegélyüket felhajtjuk, és 3 ponton, afféle háromszögletű spanyol kalap módjára összecsippentjük. A sütőlapokra sorakoztatjuk őket, konyharuhával letakarva 25-30 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A sütő aljába beteszünk egy meleg vízzel félig telt lábaskát/konzervdobozt.
6. Megkenjük a kalapok tetejét a kimaradt 1 tojássárgájával, közepükre 1-1 felezett diót nyomunk, és 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük (ha légkeveréssel sütjük, az egyidejűleg betett két tepsit a sütés utolsó harmadában megcseréljük). A tepsiben hagyjuk kihűlni, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
Tippek:
Érdemes belőle eleve többet készíteni, mert remekül viseli a mélyhűtést. Amint kihűlnek a kalapok/papucsok, azon frissiben dobozba zárjuk őket, és betesszük a fagyasztóba. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (1,5-2 óra) - esetleg 180 °C-os sütőben éppen csak átmelegítjük.
Változatok:
Süthetjük papucs formájúra is: a tésztát 6-8 cm-es oldallapú négyzetekre vágjuk, tetejüket átkenjük tojásfehérjével. Közepükre 1-1 kiskanál szilvalekvárt halmozunk-kenünk, egyik csúcsukat felhajtjuk a lekvár tetejére, megkenjük tojásfehéjével, majd ráhajtjuk a szemközti tésztacsücsköt. Egyebekben a fenti módon dolgozunk tovább.