VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Padlizsánsaláta
paprikaöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagyobb padlizsán (600 g)
- só, bors
- 1/2-1/2 sárga és piros húsú paprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4-5 szál petrezselyem
- 1 dl hideg húsleves (kockából)
- 3-4 ek. fehérborecet
- 1-2 csipet porcukor
- 1-2 csipet chilipor
- 2+4 ek. (classico) olívaolaj
- 2-3 ek. finomliszt
- 6-10 menta- vagy bazsalikomlevél
- 4-8 szem koktélparadicsom
1. A padlizsánokat megmossuk, 1 cm vastagon, héjastul felkarikázzuk. 30 percre erősen besózzuk, hogy kesernyés levük elfolyjon. A paprikákat apróra felkockázzuk. A fokhagymát meghámozzuk, vékony lapokra gyaluljuk.
2. A petrezselymet leöblítjük, levélkéit finomra vágjuk. Hozzáadjuk a teljesen zsírtalanított húslevest, a borecetet, a cukrot, ízlés szerint sót, borsot, chiliport, végül opálosra keverjük 2 ek. olíavaolajjal. Beleforgatjuk a paprikakockákat és a gyalult fokhagymát.
3. A padlizsánkarikákat leöblítjük, kinyomkodjuk, felitatjuk róluk a vizet, majd frissen őrölt borssal elkevert lisztbe forgatjuk. A maradék 4 ek. olajat (több részletben) felforrósítjuk, és ugyancsak több részletben kisütjük benne a padlizsánt.
4. Papírkendőre terítve hagyjuk kihűlni a padlizsánkorongokat, aztán nem túl mély tálra rendezzük, meglocsoljuk a paprikamártással, és 10-15 percig pihentetjük. Félbevágott koktélparadicsomokkal, menta-/bazsalikomlevelekkel díszítve, hidegen, de nem behűtve, előételként vagy csipegetnivalóként kínáljuk. Friss-ropogós kenyérkockákat vagy kiflikarikákat adhatunk mellé.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé
Elkészítési idő:
30 perc
+30+15 perc pihentetési idő
Energiatartalom:
198 kcal/adag
Nehézségi fok: