
Fotó: Hemző Károly
Korhely lencseleves
Hozzávalók 8 személyre:
- 400 g lencse
- 100 g füstölt szalonna
- 2 közepes fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 400 g vegyes leveszöldség
- 1 karcsú póréhagyma
- 4 szál zellerzöldje
- 6 szegfűszeg
- só, 15-20 szem bors
- 2 babérlevél
- 400 g burgonya
- 4 pár füstölt virsli
- 2 ek. rétes- vagy rizsliszt
- 4 dl tejföl
- citromlé
1. A lencsét előző este átválogatjuk, beáztatjuk hideg vizbe. Másnap apróra felkockázzuk a szalonnát. A hagymákat, a fokhagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, a hagymákat finomra vágjuk, a leveszöldséget és a pórét vékonyan felkarikázzuk, a zellerzöldjét felaprózzuk (1 kávéskanálnyit félreteszünk a díszítéshez). Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a szegfűszeget és 15-20 szem borsot.
2. A szalonnát megpirítjuk, zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a leveszöldséget, a pórét és a zellerzöldjét, néhány percig élénk tűzön pirítjuk. Hozzáadjuk a lencsét, a babérlevelet, a teatojást, ízlés szerint sót és annyi vizet, hogy jócskán ellepje. Fedő alatt, lassú forralással félpuhára főzzük (15 perc). Meghámozzuk, és kisebb kockákra vágjuk a burgonyát, majd a leveshez adjuk, és az egészet puhára főzzük.
3. A virsliket 5 cm-es darabokra aprózzuk, végüket keresztben bevágjuk. Elkeverjük a lisztet a tejfölben és 1 dl hideg vízben, a levesbe öntjük, szelíd tűzön, fedő nélkül összeforraljuk (5 perc). Kidobjuk a babérlevelet és a teatojás tartalmát, végül a leveshez adjuk a virslit, és további 5 percig főzzük. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk (a leves alapíze enyhén savanykás), és a félretett zellerzölddel vidámítva kínáljuk.
Változatok:
Ha édeskésen szeretjük, akkor diónyi vajon barnára pirítunk 2 evőkanál kristálycukrot, összeforraljuk 3-4 dl tejszínnel és ezt adjuk a kész leveshez (a tejföl elmarad).
Kategóriák:
Elkészítési idő:
50 perc
+1 éjszaka áztatás
Energiatartalom:
590 kcal/adag
Nehézségi fok: