
Fotó: Elendel
Babkrém-mártogató
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g tarkabab
- 100 g sárgarépa
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 2 füstöltlé kocka vagy 1 liter füstöltlé
- 2 tojás
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 ek. citromlé
- 2 ek. (extra vergine) olívaolaj
- só, bors
- 1/4 piros húsú paprika
- 1-2 szál petrezselyem
1. A babot előző este átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. Másnap a sárgarépát, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A babot leöblítjük, friss hideg vízben, a felkarikázott sárgarépával, a hagymafejjel, a fokhagymával és a babérlevéllel feltesszük főni. Belemorzsoljuk a füstöltlé kockákat, és félrebillentett fedő alatt (vigyázat, felhabzik, és könnyen kifut!), mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (35-40 perc).
2. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 13 percet pihentetjük, végül hideg vízbe merítve lehűtjük. A lilahagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, meglocsoljuk a citromlével.
3. A babot leszűrjük, a babérlevelet kidobjuk, 2 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez, aztán 2-3 ek. főzőlével (a sárgarépával, hagymával és fokhagymával együtt) finom péppé-krémmé mixeljük. Hozzákeverjük az olívaolajat, a hagyma alól leöntött citromlét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, lapos tálra púpozzuk.
4. A tojásokat meghámozzuk és elnegyedeljük, körberakjuk-megtámasztjuk velük a „babhegy” szegélyét. Oldalát lilahagymával, tetejét a félretett babszemekkel, piros paprikadarabkákkal, szegélyét petrezselyemmel díszítjük. Tortilla-chipszet vagy kiflikarikákat kínálhatunk hozzá. Sokáig elálló, idővel egyre ízletesebbé váló, remek italkorcsolya.
Tippek:
Készíthetjük 2 doboz natúr főtt fehérbabból (240 g/doboz), amelyet felhasználás előtt bő hideg vízzel leöblítünk és alaposan lecsepegtetünk.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
1 óra
+12 óra áztatási idő
Energiatartalom:
291 kcal/adag
Nehézségi fok: