
Fotó: Hemző Károly
Majonézes kínaikel-saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 150 g sárgarépa
- 1/2 kk. ételízesítő
- 600 g kínai kel
- 1 karcsú póréhagyma vagy 1 kis csokor újhagyma
- 200 g pulykasonka
- 200 g főtt, füstölt marhanyelv
- A mártáshoz:
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 5-6 bazsalikomlevél
- 100 g majonéz
- 1 kk. szardellapaszta
- 1 csipet porcukor
- 1 dl száraz fehérbor
- 100 g natúr joghurt
- só, bors
- 1 citromfű-vagy bazsalikombóbita
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát felkarikázzuk, 1 dl vízben, az ételízesítővel puhára pároljuk, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A kínai kelt leveleire bontjuk, megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A póré-/újhagymát felkarikázzuk. A sonkát és a főtt nyelvet vékony csíkokra szeljük, majd a kínai kellel és a hagymával együtt mélyebb tálba tesszük.
2. A mártáshoz a petrezselymet és a bazsalikomot megmossuk, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük, finomra vágjuk. A majonézt elkeverjük a szardellapasztával, a porcukorral, a borral, a joghurttal, ízlés szerint frissen őrölt borssal és sóval, majd a zöldfűszerekkel, végül csinos tálkába szedjük.
3. A sárgarépát leszűrjük, kíméletesen-lazán a salátakeverékhez adjuk, a citromfű-/bazsalikombóbitával díszítjük, és a szépség kedvéért csak az asztalnál forgatjuk össze a mártással. Sokmagos, rozsos pirítóst kínálhatunk hozzá.
Tippek:
Sonka helyett készíthetjük levesben főtt marhahússal, maradék csirke-, pulyka-, sovány sertéssülttel vagy (2 pár) füstölt virslivel, de gazdagíthatjuk 2-4 felkarikázott kemény tojással is.
Italajánlat:
Száraz fehérbor.