SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták
Ez a sütemény első olvasásra talán bonyolultnak tetszik, pedig valójában nagyon is egyszerű. Ugyanabból a tésztából készül, mint a bejgli, kezdő háziasszonyok is bátran vállalkozhatnak rá.

Fotó: Hemző Károly
Mákos-túrós szelet
Hozzávalók 24 szelethez:
- 100 g tejföl
- 1 csipet só
- 10 g élesztő
- 1 tojássárgája
- 250 g finomliszt
- 125 g vaj/margarin
- 1 ek. porcukor
- A töltelékhez:
- 100 g mazsola
- 3 ek. rum
- 1 biocitrom
- 250 g darált mák
- 125g+125 g porcukor
- 1/4 kk.őrölt fahéj
- 1/4 kk.őrölt szegfűszeg
- 1,5 dl tej
- 50 g vaj/margarin
- 500 g tehéntúró
- 2 tojás
- 100 g tejföl
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 1 szem cukrozott cseresznye







1. A tésztához meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük 1 csipet sóval, az élesztővel és a tojássárgájával. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat/margarint, hozzáadjuk a porcukrot és az élesztős tejfölt, összegyúrjuk (aprítógéppel néhány pörgetés az egész). Cipót formálunk belőle, letakarjuk, 1/2 órát pihenetjük.
2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal. A citromot megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, és átszűrjük.
3. A mákkrémhez összekeverjük a mákot 125 g porcukorral, a fűszerekkel és a reszelt citromhéjjal. A tejet felforraljuk a vajjal/margarinnal, a mákhoz adjuk (A), (a mikróban) 1 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, aztán beleforgatjuk a rumos mazsolát.
4. A túrókrémhez a túrót áttörjük (vagy eleve krémes állagú túrót vásárolunk). A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, sárgájukat habosra keverjük 125 g porcukorral. Hozzáadunk 2 ek. citromlét, a tejfölt, a pudingport és a túrót, végül kíméletesen beleforgatjuk a tojáshabot (B).
5. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kibélelünk sütőpapírral egy mélyebb, kb. 25x30 cm-es tepsit. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk a tésztát, a tepsibe terítjük, a széleken kissé felmagasítjuk, villával megszurkáljuk (C). Egyenletesen elkenjük rajta a mákkrémet (D), majd a túrókrémet (E)(F).
6. Közeépső bordamagasságon 1 órán át sütjük, ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lazán letakarjuk, de át kell sülnie (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, aztán sütőpapírostul vágódeszkára emeljük, és kisebb szeletekre-rombuszokra vágjuk. Csillagot formálva tálra rendezzük, közepét 1 szem cukrozott cseresznyével vidámítjuk.
Tippek:
Ha túlságosan vizes a túró, 1 ek. búzadarát (grízt), zsemlemorzsát vagy 1-2 reszelt babapiskótát adunk hozzá.
Italajánlat:
Kávé, cappuccino, desszertbor