
Fotó: Hemző Károly
Lazacos-narancsos-avokádósaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 érett avokádó
- 1/2+1 zöldcitrom (lime)
- 1 narancs
- 1 közepes lilahagyma
- 100 g füstölt lazac szeletben
- 100 g majonéz
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 ek. ketchup
- só, bors
- 3-4 szál petrezselyem
1. Az avokádókat leöblítjük, hosszanti irányban, ahogy a magjuk engedi, félbevágjuk, aztán elfordítjuk egymáson a két „féltekét”, és kiemeljük belőlük a magot. Azonnal megkenjük citromével (gyorsan bebarnulnak!), majd karalábévájóval mindegyik közepéből 6-8 golyót kerekítünk úgy, hogy 1 cm falvastagság mindenütt maradjon. A golyókat és a friss felületeket is azonnal megkenjük citrommal.
2. A lilahagymát felkarikázzuk, kissé besózzuk. A narancsot meghámozzuk, kifilézzük, felaprózzuk. A lazacszeletekből 8 db 2-3 cm széles csíkot vágunk, szorosan feltekerjük, szegélyüket rózsaszerűen kihajtjuk, a maradékot felaprózzuk.
3. A lecsepegtetett hagymát, a narancsot és a felaprózott lazacot az avokádógolyókhoz adjuk, majd a kivájt avokádókba töltjük. Tányérra rendezzük őket, tetejüket és a közökbe fektetett 4 zöldcitrom-karikát 1-1 lazacrózsával, a tál közepét petrezselyemmel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.
4. Az öntethez a majonézt elkeverjük a borral, a ketchuppal, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal és a maradék finomra vágott petrezselyemmel, végül csinos tálkába szedjük, de csak az asztalnál locsoljuk meg vele a salátát. Előételként kínáljuk, vajgöndörkék, pirítós illik hozzá.
Fontos:
Csak az érett avokádó élvezetes, ezért ha túlságosan kemények, 2-3 napig szobahőmérsékleten tartjuk öket, hogy kellemesen puhára érjenek.
Italajánlat:
Száraz fehérbor.