2019. november 23.
Kelemen napja van

A fehér húsú szárnyasok és a karakteres, édeskés aszalt gyümölcsök íze remek harmóniát képez. Különösen finom, ha a húst csípős paprikával vagy fűszerkeverékkel bolondítjuk, takarónak pedig füstölt szalonnát használunk, amely egyben arra is szolgál, hogy megóvja sültünket a kiszáradástól.

 

 


Fotó: Hemző Károly

Aszalt barackos pulykamell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g pulykamellfilé egyben
  • só, bors
  • chilipor
  • 80 g puha aszalt sárgabarack
  • 4 szelet bacon vagy füstölt szalonna
  • 2 zsályalevél
  • 1 ágacska rozmaring (10 cm-es)
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 ek. olaj
  • néhány salátalevél
  • A körethez:
  • 40 g puha mazsola
  • 20 g vaj/margarin
  • 200 g hosszú szemű rizs
  • 20 g mandulapálcika
  • 1-2 szál petrezselyem
  • 1-2 karika csípős paprika
A
B
C
D
E
F
G

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, rostjaival párhuzamosan 3 vonalban mélyen bemetsszük (A). A nyílások belsejét meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és chiliporral. A sárgabarackokat leöblítjük, papírkendővel felitatjuk róluk a nedvességet, és a nyílásokba fektetjük (B).

2. Összehajtjuk-nyomkodjuk a húst, bambuszpálcikával megtűzzük-formára igazítjuk (C), megszórjuk egy kevés sóval. Tetejét betakarjuk a félbehajtott, kissé egymásra csúsztatott szalonnaszeletekkel (D), vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük (E), végül kihuzigáljuk belőle a bambuszpálcikákat.

3. A húst mély sütőedénybe fektetjük, mellédobjuk a leöblített zsályaleveleket, a rozmaringot és a hámozatlan fokhagymagerezdeket. Megöntözzük a borral és az olajjal, lefedjük, a sütőben puhára pároljuk (45-50 perc), majd takaratlanul pirosra-ropogósra sütjük (további 15-20 perc).

4. A körethez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A vajat/margarint felforrósítjuk, rádobjuk a rizst, kissé megsózzuk, felöntjük 4 dl vízzel (vagy húslevessel), felforraljuk, és lefedjük. Betesszük a (már pirulási szakaszban lévő) hús mellé/alá a sütőbe, és 20-25 perc alatt puhára pároljuk (késztíhetjük mikrohullámú sütőben is).

5. A mandulát serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül rózsaszínűre piríjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.

6. A húst vágódeszkára emeljük, alufóliával letakarva 10 percig pihentetjük. Lehántjuk róla a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük, és tálra rendezzük. Mellészedjük a vele sült fokhagymát, meglocsoljuk az átszűrt, zsírtalanított pecsenyelével, és salátalevelekell díszítjük. A mazsolát és a mandulát lazán a rizshez keverjük (F), mélyebb tálba szedjük, végül petrezselyemlevélkékkel, csípős paprika-karikákkal díszítjük.

 

 

Tippek:

Nagyon mutatós, ha a rizst hideg vízzel kiöblített, kerek hasú teáscsészékbe vagy tálkákba nyomkodjuk (G- kis kép), és óvatosan, hogy formájukat megtartsák, lapos tálra borítjuk (személyenként 1 kupolát számíthatunk).

 

 

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

625 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: