
Fotó: Hemző Károly
Céklás-burgonyás heringsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
1. A lilahagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, meghintjük egy kevés sóval és 2-3 ek. átszűrt citromlével. A céklát és a burgonyát meghámozzuk, 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A céklát enyhén sós, a köménnyel és a borecettel ízesített vízben puhára főzzük. A burgonyát egy másik edényben, ugyancsak sós vízben megfőzzük, aztán mindkettőt leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
2. A heringeket kiemeljük a pácléből, alaposan lecsepegtetjük, felaprózzuk. A spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. Néhány ép-szép levéllel kirakjuk egy nem túl mély tál szegélyét, a többit vékony csíkokra szeljük, és a tál aljára terítjük. Változatosan elrendezzük rajta a céklát, a burgonyát, a jól lecsepegtetett hagymát és a heringet, végül kaporral/petrezselyemmel díszítjük.
3. Az öntethez simára keverjük a joghurtot a majonézzel és a maradék citromlében eldolgozott mézzel, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal. Hozzáadjuk az ollóval felaprózott snidlinget, de a szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük a salátához. Pirított rozskenyér, fokhagymás pirítós illik hozzá.