KÖRETEK > Zöldségköretek

Fotó: Hemző Károly
Töltött csirkemell
sütőtökgaluskával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg sütőtök (sonkatök)
- 1 kk,+1 ek. olaj
- 1/2 karcsú szál póréhagyma
- 1 közepes fej hagyma
- 80 g zeller
- 120 g sárgarépa
- 1 kis csokor petrezselyem
- só, bors
- 4 nagyobb csirkemellfilé
- 1 tojássárgája
- 80 g reszelt edami sajt
- 2-3 ek. finomliszt
- 1+1 ek. vaj/margarin
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 kk. csípős paprikakrém
- szerecsendió
- 2 dl tejszín
1. A sütőtököt megtisztítjuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd 1 kk. olajjal megkent alufóliával bélelt tepsibe terítjük. Egy másik alufólialappal letakarjuk, és 180 °C-on 30-35 percig, vajpuhára sütjük.
2. Közben a többi zöldséget is megtisztítjuk, a póréhagyma fehér és világoszöld részét karikákra, a hagymát, a zellert és a sárgarépát apró kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk. 1 ek. olajban megfonnyasztjuk pórét, rádobjuk a zellert és a sárgarépát, fedő alatt 10 percig pároljuk, levüket elfőzzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hűlni hagyjuk.
3. A csirkemelleket megmossuk, leválasztjuk róluk a belső, kisebb húslapot, azaz a filét, a kerekebb húsrészt pedig mélyen bevágjuk és kiterítjük. A 4 kisebb és 4 nagyobb húslapot folpack alatt kissé kiverjük, mindkét oldalukat meghintjük sóval és borssal.
4. A zöldségekhez adjuk a petrezselyem felét, a tojássárgáját és a sajtot, majd a 4 nagyobb húslap közepére púpozzuk. Tetejükre fektetjük a 4 kisebb húslapot, felhajtjuk rájuk a nagyobbak szélét, jól összenyomkodjuk, és vékony zsineggel, 2-3 hurkolással megkötözzük. Lisztbe forgatjuk őket, 1 ek. vajban/margarinban körbepirítjuk, aztán alájuk öntjük bort, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (20-25 perc).
5. A tökgaluskákhoz 1 ek. vajban/margarinban megpároljuk a hagymát. Hozzáadjuk krumplinyomón áttört sütőtököt, egy kevés sót, majd a paprikakrémmel és csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Élénk tűzön elfőzzük a levét, melegen tartjuk.
6. A csirkemelleket vágódeszkára emeljük, a zsineget eltávolítjuk, alufólia alatt melegen tartjuk. A pecsenyelét simára turmixoljuk a tejszínnel, 4-5 percig forralva besűrítjük, végül belekeverjük a maradék petrezselymet. A melleket kettévágjuk, előmelegített tálra rendezzük. A tökmasszából 2 egymásba forgatott öblös evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, a hús köré rendezzük, és melléjük szedjük a mártást. Néhány saláta-, zeller- vagy petrezselyemlevéllel, apró chilipaprikával díszíthetjük.
Tippek:
Ha nagyétkű a család, alaposan megmosunk néhány kisebb szem burgonyát, kettévágjuk, olajjal vékonyan megkenjük, tepsibe fektetjük, és a sütőtökkel egyidejűleg megsütjük őket.
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy rozé