2021. december 2.
Melinda napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek


Fotó: Hemző Károly

Töltött csirkemell
sütőtökgaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg sütőtök (sonkatök)
  • 1 kk,+1 ek. olaj
  • 1/2 karcsú szál póréhagyma
  • 1 közepes fej hagyma
  • 80 g zeller
  • 120 g sárgarépa
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • só, bors
  • 4 nagyobb csirkemellfilé
  • 1 tojássárgája
  • 80 g reszelt edami sajt
  • 2-3 ek. finomliszt
  • 1+1 ek. vaj/margarin
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kk. csípős paprikakrém
  • szerecsendió
  • 2 dl tejszín

1. A sütőtököt megtisztítjuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd 1 kk. olajjal megkent alufóliával bélelt tepsibe terítjük. Egy másik alufólialappal letakarjuk, és 180 °C-on 30-35 percig, vajpuhára sütjük.

2. Közben a többi zöldséget is megtisztítjuk, a póréhagyma fehér és világoszöld részét karikákra, a hagymát, a zellert és a sárgarépát apró kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk. 1 ek. olajban megfonnyasztjuk pórét, rádobjuk a zellert és a sárgarépát, fedő alatt 10 percig pároljuk, levüket elfőzzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hűlni hagyjuk.

3. A csirkemelleket megmossuk, leválasztjuk róluk a belső, kisebb húslapot, azaz a filét, a kerekebb húsrészt pedig mélyen bevágjuk és kiterítjük. A 4 kisebb és 4 nagyobb húslapot folpack alatt kissé kiverjük, mindkét oldalukat meghintjük sóval és borssal.

4. A zöldségekhez adjuk a petrezselyem felét, a tojássárgáját és a sajtot, majd a 4 nagyobb húslap közepére púpozzuk. Tetejükre fektetjük a 4 kisebb húslapot, felhajtjuk rájuk a nagyobbak szélét, jól összenyomkodjuk, és vékony zsineggel, 2-3 hurkolással megkötözzük. Lisztbe forgatjuk őket, 1 ek. vajban/margarinban körbepirítjuk, aztán alájuk öntjük bort, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (20-25 perc).

5. A tökgaluskákhoz 1 ek. vajban/margarinban megpároljuk a hagymát. Hozzáadjuk krumplinyomón áttört sütőtököt, egy kevés sót, majd a paprikakrémmel és csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Élénk tűzön elfőzzük a levét, melegen tartjuk.

6. A csirkemelleket vágódeszkára emeljük, a zsineget eltávolítjuk, alufólia alatt melegen tartjuk. A pecsenyelét simára turmixoljuk a tejszínnel, 4-5 percig forralva besűrítjük, végül belekeverjük a maradék petrezselymet. A melleket kettévágjuk, előmelegített tálra rendezzük. A tökmasszából 2 egymásba forgatott öblös evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, a hús köré rendezzük, és melléjük szedjük a mártást. Néhány saláta-, zeller- vagy petrezselyemlevéllel, apró chilipaprikával díszíthetjük.

Tippek:

Ha nagyétkű a család, alaposan megmosunk néhány kisebb szem burgonyát, kettévágjuk, olajjal vékonyan megkenjük, tepsibe fektetjük, és a sütőtökkel egyidejűleg megsütjük őket.

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

577 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldséges
sörpalacsinta

Cukkinis
burgonyagratin

Sült zöldség
paprikapestóval

Spárgás
tojáslepény

Zöldbabcsokor
paprikával

Burgundiai
rokfortos körte

Tatárbifsztek

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Orosz
csirkehússaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: