
Fotó: Elendel
Téli minestrone
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 karcsú póréhagyma
- 200 g sárgarépa
- 100 g petrezselyemgyökér
- 100 g burgonya
- 80 g zellergumó
- 150 g kelbimbó
- 2 ek. olaj
- 1-1 csipet szárított kakukkfű és rozmaring
- só, bors
- 2 zöldségleveskocka
- 150 g főtt csicseriborsó (konzerv)
- 50 g aprótészta (pl. eperlevél,csiga)
- 2-3 szál petrezselyem
- 1/4 piros húsú paprika
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A pórét, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret felkarikázzuk, a burgonyát és a zellert apró kockákra vágjuk. A kelbimbók szárfelőli végét keresztirányban bemetsszük, ha nagyok, félbevágjuk.
2. Üvegesre pároljuk a pórét az olajban, rádobjuk a zöldségeket (ha a kelbimbó mélyhűtött, azt fagyos állapotban), 2 percig élénk tűzön pirítjuk, majd a kakukkfűvel, rozmaringgal és egy kevés őrölt borssal illatosítjuk. Felöntjük 1 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, és félrebillentett fedő alatt az egészet puhára főzzük (30 perc).
3. Leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük a csicseriborsót, a leveshez adjuk, felforraljuk, majd beleszórjuk a tésztát, és további 2 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 3 percig pihentetjük, aztán utánasózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és az apróra felkockázott paprikát, végül petrezselyembóbitával díszítjük.
Külön tálkában frissen reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá.