
Fotó: Hemző Károly
Színes tortellinigratin
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 doboz hámozott, egész konzervparadicsom (400 g)
- 1 mozzarellagombóc (125 g)
- 3 ek.+1 kk. (classico) olívaolaj
- 2 ek. paradicsompüré
- 3 ek. ketchup
- 1 kk. provence-i fűszerkeverék
- só, bors
- 2 dl főzőtejszín
- 1 csapott ek. rétes- vagy rizsliszt
- 500 g színes tortellini
- 1 bazsalikombóbita
1. Felteszünk forrni 5 liter vizet. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felaprózzuk. A paradicsomot kiemeljük a levéből, nagyobb darabokra-csíkokra bontjuk. A mozzarellát vékonyan felszeleteljük.
2. A mártáshoz 3 ek. forró olajban megfonnyasztjuk a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsom levét, a paradicsompürét, a ketchupot, a fűszerkeveréket, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és félrebillentett fedő alatt 4-5 percig főzzük. Elkeverjük a tejszínben a rétes-/rizslisztet, a mártáshoz öntjük, szelíd tűzön 1 percig forraljuk, végül beleforgatjuk a darabos paradicsomot.
3. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. A forrásban lévő vizet 1 ek. sóval ízesítjük, beleszórjuk a tortellinit, a csomagoláson javasolt ideig főzzük, aztán leszűrjük, és 1 kk. olajjal kikent, mélyebb tűzálló tálba csúsztatjuk. Bevonjuk a mártással, tetejére rendezzük a mozzarellát, és 20 percig sütjük. Bazsalikommal díszítve mihamarabb tálaljuk. Külön tálkában frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhasajtot (pecorinót) kínálhatunk hozzá.
Tippek:
- A tortellini tölteléke tetszés szerint lehet sajtos, sonkás, húsos vagy ricottás-spenótos; készíthetjük egyéb fazonú töltött tésztákkal is (pl. ravioli, derelye).
- Érdemes megtartani a csomagoláson javasolt főzési időt, ugyanis a túlfőtt tészta könnyen szétnyílik, és kiázik belőle a töltelék!
- Ha maradna a tésztából, másnap olajjal kikent teflon-/kerámia bevonatú serpenyőben átforrósítjuk, ráöntünk 2-4 sóval, borssal elhabart tojást, és szelíd tűzön lepényszerűen megsütjük.
Italajánlat:
Könnyű fehér-/vörösbor, rozé, sör.