
Fotó: Hemző Károly
Tojásos karfiolragu
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 karfiol (kb. 1 kg-os)
- 250 g sárgarépa
- só
- 6 tojás
- 10-12 szál snidling
- 1 kis csokor petrezselyem
- 50 g vaj/margarin
- 50 g finomliszt
- 1 dl főzőtejszín
- őrölt fehér bors
1. A karfiolt és a sárgarépát megtisztítjuk, a karfiolt rózsáira bontjuk, a répát felkockázzuk. 1 liter enyhén sós, forrásban lévő vízben 5 percig főzzük a karfiolt, aztán beledobjuk a sárgarépát, és további 10 perc alatt puhára, de még ropogósra főzzük.
2. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 10 percet pihentetjük, végül hideg vízbe merítve lehűtjük, meghámozzuk és elnegyedeljük. A snidlinget és a petrezselymet leöblítjük, néhány petrezselyem-bóbitát félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk.
3. Leszűrjük és jól lecsepegtetjük a karfiol-sárgarépa együttest, 1/2 liter főzőlét félreteszünk a mártáshoz. A besamelhez felolvasztjuk a vajat/margarint, sárgára pirítjuk benne a lisztet, felöntjük és csomómentesre leverjük a félretett főzőlével, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, a snidling és petrezselyem felét, sóval, borssal ízesítjük.
4. A karfiol-sárgarépa keveréket és a tojás felét kíméletesen a mártásba forgatjuk, meg-megrázogatva éppen csak összeforrósítjuk. Mélyebb tálba szedjük, meghintjük a félretett zöldfűszerekkel, tetejére csinosítjuk a maradék tojást, és petrezselyem-bóbitákkal díszítve azonnal tálaljuk. Hirtelensültek köreteként, hús nélküli egytálételként kínálhatjuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor.