Szinte egytálételnek mondható ez a meglehetősen tartalmas, ízekben gazdag leves, amelyet nem csupán kiadós sétára, kirándulásra vállalkozók vagy a téli sportok kedvelői fogyasztanak majd élvezettel, de korhely gyomroknak is remek gyógyír.

Fotó: Hemző Károly
Húsos-paradicsomos káposztaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g marhalábszár vagy stefánia
- 1+1 ek. olaj
- só, bors
- 1+1 közepes fej hagyma
- 1 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 800 g fehér káposzta
- 200 g póréhagyma
- 60 g húsos, füstölt szalonna
- 1 kk. pirospaprika
- 1 ek. finomliszt
- 2 ek. zöldséges ételízesítő
- 5 ek. (csípős) ketchup
- 2 ek. paradicsompüré
- 1+2 ek. borecet
- 100 g tejföl
- rózsabors
- 1-2 koktélparadicsom
- néhány zöldfűszerbóbita
1. A húst megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk, 1 ek. felhevített olajban fehéredésig pirítjuk. Felöntjük 1 liter vízzel, kissé megsózzuk, hozzáadjuk az egyik fej meghámozott hagymát, a babérlevelet, teatojásba zárva a fokhagymát és 10-15 szem borsot. Félig lefedve, szelíd forralással puhára főzzük (kb. 1 óra).
2. A káposztát, a pórét és a maradék 1 fej hagymát megtisztítjuk, megmossuk, a káposztát és a hagymát vékony csíkokra gyaluljuk-szeljük, a pórét felkarikázzuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, a maradék 1 ek. olajban ropogósra sütjük, majd megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a káposztát, és 3-4 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a liszttel, 2 perc múlva felöntjük 5 dl vízzel, aztán hozzáadjuk az ételízesítőt, a ketchupot és a paradicsompürét. Fedő alatt 20 percig pároljuk, aztán beleforgatjuk a pórét, és további 10-15 percig főzzük.
3. Kiemeljük a húslevesből a hagymát, a babérlevelet és a teatojást, majd a hússal együtt a káposztához öntjük, és jól összeforraljuk – ha túl sűrű, egy kevés vízzel hígíthatjuk. Ízlés szerint utánasózzuk, kevés ecettel és frissen őrölt rózsaborssal fűszerezzük, forrón tálaljuk. 1-1 ek. tejföllel, néhány paradicsomgerezddel, friss zöldfűszerlevélkékkel (pl. majoránna, petrezselyem) díszítve kínáljuk. Friss kenyér illik hozzá.
Tippek:
- Nem kevés időt takaríthatunk meg, ha a húst előre megfőzzük, vagy eleve maradék húslevesből készítjük.
- Marhahús helyett készíthetjük felkarikázott paprikás kolbásszal vagy (füstölt) virslivel is, amelyet a főzés vége előtt 10 perccel adunk a leveshez.
Megjegyzések:
Melegíthető, sőt többszöri melegítéssel egyre finomabb lesz; a leves alapíze kissé csípős.