
Fotó: Hemző Károly
Gesztenyés palacsinta
Hozzávalók 8 palacsintához:
- A palacsintához és a töltelékhez:
- 400 g gesztenyepüré (mélyhűtött)
- 2,5+3 dl tej
- 2 tojás
- só
- 150 g finomliszt
- 2 ek. olaj
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 2 ek. porcukor
- 1/2 dl rum
- Az öntethez és a díszítéshez:
- 50 g étcsokoládé
- 1 dl tej
- 1 kk. kakaó
- 1 ek, kristálycukor
- 1 kk. vaj/margarin
- 2 nagy narancs
- 8 citromfűlevélke
1. Gesztenyepürét hagyjuk felengedni. A palacsintához 2,5 dl tejben elkeverjük a tojásokat és 1 csipet sót, apránként a liszthez adjuk, csomómentesre eldolgozzuk. Belekeverjük az olajat, lefedjük, és 30 percet pihentetjük.
2. A töltelékhez a pudingport, a porcukrot és a maradék 3 dl tejet sűrű krémmé főzzük, hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. A gesztenyepürét összedolgozzuk a rummal, 2 evőkanálnyit krumplinyomóba szedünk és félreteszünk a díszítéshez, a többit simára keverjük a pudingban.
3. Az öntethez a csokoládét felaprózzuk, összeforraljuk a tejjel. Simára keverjük a kakaót a cukorral és 1 dl hideg vízzel, a csokoládéhoz adjuk, mérsékelt tűzön felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, habverővel beledolgozzuk a vajat/margarint, melegen tartjuk. A narancsokat megmossuk, meghámozzuk és kifilézzük.
4. A masszából 8 palacsintát sütünk. Arányosan elosztva megkenjük őket a gesztenyekrémmel, zsebkendőszerűen összehajtjuk, és kettesével lapos tűzálló tálkára/tányérra fektetjük. Tálaláskor (sütőben/mikróban) átforrósítjuk, meglocsoljuk a csokoládéöntettel, köréjük szórjuk a narancsgerezdeket, tetejüket pedig a félretett gesztenyéből nyomott „spagettivel” és citromfűvel díszítjük.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
50 perc
+ a gesztenye felengedési ideje
Energiatartalom:
244 kcal/darab
Nehézségi fok: