
Fotó: Hemző Károly
Pillangótészta rosszlány módra
Eredeti neve: - Farfalle alla puttanesca-
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 szem kapribogyó
- 20 szem kimagozott fekete olívabogyó
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek. (classico) olívaolaj
- 2 doboz hámozott, felaprózott konzervparadicsom (400 g/doboz)
- körömnyi csípős paprika
- 1/2 kk. szárított bazsalikom
- só, bors
- 8 olajos ringli + a díszítéshez
- 400 g pillangótészta (masni)
- 1 csokor petrezselyem
1. A kapri- és olívabogyókat (néhány szem kivételével) és a kapribogyóval együtt felaprózzuk. A fokhagymát meghámozzuk, tenyérrel ráütve kissé szétlapítjuk, az olívaolajban sárgára pirítjuk, majd kiemeljük (hogy meg ne égjen, mert keserű lesz tőle az étel!). Az olajhoz adjuk a paradicsomot, a kapri- és olívabogyókat, a csípős paprikát, a bazsalikomot, néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot, és félrebillentett fedő alatt, szelíd tűzön 20 percig rotyogtatjuk-sűrítjük. Belemorzsoljuk a ringliket, ízlés szerint utánasózzuk, forrón tartjuk.
2. Enyhén sós, bő vízben (a csomagoláson javasolt idő figyelembevételével) kifőzzük a tésztát, leszűrjük, és egyenesen a paradicsommártásba csúsztatjuk. Lazán összeforgatjuk a finomra vágott petrezselyemmel, megszórjuk még egy tekerésnyi frissen őrölt borssal, és a félretett kapri- és olívabogyókkal, valamint ringlivel díszítve azonnal tálaljuk.
Megjegyzések:
– Bazsalikom helyett oregánóval is ízesíthetjük;
– készíthetjük spagettivel, hosszú-/szélesmetélttel is;
– általában a ringlivel vagy hallal készült tésztafélékhez nem szokás sajtot kínálni, de ha mégis adunk hozzá, az frissen reszelt parmezán vagy pecorino legyen.
Italajánlat:
Könnyű vörösbor.