2019. szeptember 18.
Diána napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Nizzát, a francia Riviéra, a Côte d’Azur egyik legelegánsabb fürdőhelyét az ínyencek nem elsősorban csodás promenádja, virágpiaca vagy káprázatos karneváli mulatságai okán jegyzik, hanem a szinte egytál-ebéd-vacsorának is beillő, különlegesen ízletes salátájáról.


Fotó: Hemző Károly

Nizzai saláta
Eredeti neve: Salad niçoise

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g burgonya
  • 300 g zöld hüvelyű zöldbab
  • só, bors
  • 3 tojás
  • 200 g paradicsom
  • 300 g olajos tonhal (konzerv)
  • 8 olajos ringli
  • 50 g fekete olívabogyó
  • 1 ek. kapribogyó
  • 1 kis fej fejes saláta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. borecet
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 8 ek. (extra vergine) olívaolaj

1. A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, és vékonyan felkarikázzuk. A zöldbabot megtisztítjuk, 3-4 cm-es darabokra vágjuk, enyhén sós vízben 15 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A tojásokat erősen sós vízben a forrástól számított pontosan 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve lehűtjük, meghámozzuk, és elnegyedeljük.

2. A paradicsomokat gerezdekre szeljük, húsukat éles késsel kivágjuk a héjukból. A tonhalat, ringlit, olíva- és kapribogyót lecsepegtetjük, a tonhalat kisebb darabokra tördeljük. 3-4 ringligyűrűt félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk.

3. A salátaleveleket megmossuk, kicentrifugáljuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, és nagyobb, lapos tálra terítjük. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük, kikenünk vele egy mélyebb tálat, beleszórjuk a burgonyát, zöldbabot, paradicsomot, tonhalat, olíva- és kapribogyót, majd lazán összekeverjük, és a salátaágyra halmozzuk.

4. Az öntethez elkeverünk a boreceteben 1/2 kk. sót, ízlés szerint frissen őrölt borsot, hozzáadjuk a bort, vékony sugárban az olívaolajat, és meglocsoljuk vele a salátát. Tetejét tojásgerezdekkel és a félretett ringligyűrűkkel díszítjük, egytálsalátaként kínáljuk. Bagett, friss péksütemény illik hozzá.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

610 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Waldorf-saláta

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Zöldbabcsokor
paprikával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: