
Fotó: Hemző Károly
Bajor káposztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g fehér káposzta
- 1 kis fej hagyma
- 150 g szeletelt szalonna vagy bacon
- 2 szál friss vagy 1/2 kk. szárított kakukkfű
- 4 ek. fehérborecet
- 1 kk. porcukor
- 1/2 kk. őrölt köménymag
- 2 ek. kukoricacsíra- vagy (extra vergine) olívaolaj
1. A káposzta külső, sérült és/vagy fonnyadt leveleit lehántjuk, a káposztafejet félbe-, majd negyedbe vágjuk, torzsáját eltávolítjuk. Éles késsel vagy uborka-, illetve káposztagyalun szép vékony szálakra szeleteljük. A hagymát meghámozzuk és apró kockákra, a szalonnaszeleteket félbevágjuk. A kakukkfüvet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük.
2. 1 ek. sóval felforralunk 2 liter vizet. Beleszórjuk a káposztát, 3 percig főzzük, aztán jégkockákkal lehűtött vízbe szedjük vagy leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. Alaposan lecsepegtetjük, csinos tálba csúsztatjuk.
3. Az öntethez elkeverjük a borecetben a porcukrot, a köménymagot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, majd apránként beledolgozzuk az olajat és a hagymát, végül a káposztához keverjük.
4. A szalonnaszeleket felforrósított serpenyőbe fektetjük, mérsékelt tűzön, gyakori forgatással ropogósra sütjük, és a káposztasaláta közepére halmozzuk. A kisült szalonnazsírt a tetejére locsoljuk, megszórjuk a kakukkfűlevélkékkel, és azonnal, langymelegen tálaljuk. Fűszeres-karakteres sertéssültek, főtt, füstölt csülök, disznótoros, vörös húsú szárnyasok, vagy egyszerűen héjában sült krumpli mellé kínálhatjuk.