
Fotó: Hemző Károly
Sütőtökös kelbimbóeves
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g sütőtök
- 100 g burgonya
- 350 g kelbimbó (mélyhűtött)
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g bacon vagy füstölt szalonna
- 1 kk. olaj
- 2 marhahúsleves-kocka
- 1 nagy csipet szárított kakukkfű
- 1 dl tejszín
- só, 15-20 szem rózsabors
- szerecsendió
- 4 kk. tejföl
1. A sütőtök héját nedves kendővel tisztára töröljük, kezünk épségére ügyelve meghámozzuk (ha hokkaido, avagy „halloween” tököt használunk, annak vékony a héja, szükségtelen meghámozni!). Magjait-szakállkáját eltávolítjuk, karalábévájóval golyókat formálunk belőle, a „hulladékot” nagyjából felaprítjuk. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A kelbimbók külső, illetve sérült levélkéit lehántjuk, megmossuk (a nagyobbakat félbevágjuk).
2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra aprítjuk. A szalonnát felkockázzuk, az olajjal együtt ropogósra sütjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Rádobjuk az áttört fokhagymát, a tököt, a burgonyát és a kelbimbót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), 1 percig pirítjuk. Felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a húsleveskockákat, a kakukkfűvel illatosítjuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük.
3. 4 ek. kelbimbót és sütőtökgolyót vegyesen kiveszünk a levesből, a többit botmixerrel krémmé turmixoljuk. A tejszínt kissé felverjük, lazán a levesbe keverjük, ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt rózsaborssal fűszerezzük. Fedő nélkül, mérsékelt tűzön összeforraljuk, végül visszatesszük bele a darabos zöldséget. Tálaláskor tetejét a tejföllel díszítjük-cirmosítjuk.
Tippek:
– Kelbimbó helyett kelkáposztával, hagyma helyett 1/2 szál póréhagymával, sütőtök helyett sárgarépával is készíthetjük.
– Pirított zsemlekockákat kínálhatunk hozzá.