
Fotó: Hemző Károly
Vörösboros vaddisznópörkölt polentagaluskával
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g vaddisznó-(őz-vagy szarvas-) comb
- 1+2 nagy fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 8 szem borókabogyó
- só, szemes bors
- 2+1/2 dl testes vörösbor
- 3 ek. olaj
- 2 kk. édes-nemes pirospaprika
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- körömnyi cseresznyepaprika
- 400 g fehér káposzta
- 40 g húsos füstölt szalonna
- 1/2 k.őrölt köménymag
- 200 g kukoricadara
- 20 g vaj/margarin
- 3-4 szál petrezselyem
1. Először bepácoljuk a húst: leöblítjük, mély porcelán- vagy üvegtálba, illetve vastagabb nejlontasakba tesszük, hozzáadunk 1 fej felkarikázott hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, a borókabogyót, 15 szem borsot és 2 dl bort. Lefedjük, illetve gondosan megtekerve a tasak száját lezárjuk, 24 órára a hűtőbe tesszük, többször megforgatjuk.
2. Másnap kiemeljük a húst a pácból, kisebb kockákra vágjuk. A maradék 2 fej hagymát meghámozzuk, felkockázzuk. Megfonnyasztjuk az olajban a hagyma felét, rádobjuk a húskockákat, élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk-pörköljük. Összekeverjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a felaprózott paradicsomot és zöldpaprikát, ízlés szerint cseresznyepaprikát, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, majdnem puhára főzzük. A maradék 1/2 dl borral és sóval ízesítve vajpuhára pároljuk (a hústól függően 1-1 és 1/2 óra).
3. A körethez a káposztát megtisztítjuk, ujjnyi széles csíkokra metéljük. A szalonnát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, megsütjük, a pörcöt kiemeljük. Megfonnyasztjuk a zsiradékban a maradék hagymát, beleforgatjuk a káposztát, sóval és köménymaggal ízesítjük, fedő alatt puhára pároljuk. Levét elfőzzük, megszórjuk a szalonnapörccel, melegen tartjuk.
4. A polentához felforralunk 6 dl vizet, beleszórunk 1 kk. sót és a kukoricadarát, habverővel folyamatosan keverve 3-4 percig, sűrűsödésig főzzük (vigyázat, pöfékel!). Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverjük a vajat/margarint, és fedő alatt 15 percig pihentetjük. Tálalás előtt két egymásba forgatott, „öblös” evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk a masszából, és alufóliával letakarva melegen tartjuk (vagy 8-10 percre betesszük a forró, de kikapcsolt sütőbe, hogy átmelegedjenek). Tetejüket megszórjuk vágott petrezselyemmel, és a külön tálba szedett káposztával együtt a hús mellé kínáljuk.
Tippek:
Készíthetjük marhalábszárból, stefániából is.
Italajánlat:
Testes vörösbor.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
15 perc
+2 óra+24 óra pácolási idő
Energiatartalom:
793 kcal/adag
Nehézségi fok: