
Fotó: Hemző Károly
Édeskömény-sárgarépasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes édesköménygumó (250 g)
- 1 citrom leve
- 1 csokor újhagyma
- 4-5 zsenge sárgarépa (400 g)
- 10-12 szál snidling
- 100 g félsovány túró
- 300 g natúr joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 kk. porcukor
- só, bors
- 1 ek. bazsalikompesto (készen vásárolt)
1. Az édeskömény zöldjét leválasztjuk a gumóról (néhány szálat félreteszünk a díszítéshez), külső, vastag, illetve sérült szirmait lehántjuk, fás szárkezdeményeit leválasztjuk. A gumókat megmossuk, félbevágjuk, vékony lapokra szeleteljük-gyaluljuk, meglocsoljuk 2-3 ek. citromlével.
2. Az újhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, az újhagymát egy kevés zöldjével együtt felkarikázzuk. A sárgarépákat szálasra reszeljük, enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, mindössze 1 percig főzzük. Szűrőkanállal jéghideg vízbe szedjük, majd leszűrjük, alaposan lerázzuk róla a vizet.
3. A köményszeleteket lapos tálra rendezzük, tetejükre halmozzuk a sárgarépát, annak tetejére pedig az újhagymát. Lefedjük, hidegre tesszük, tálaláskor snidlingszálakkal díszítjük.
4. Az öntethez simára keverjük a túrót a joghurttal. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, 4-5 ek. citromlét, a cukrot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, csinos tálkába szedjük. Lazán belekeverjük a bazsalikom-pestót, de a szépség kedvéért csak az asztalnál adjuk a salátához. Pirítóssal előételéként, könnyű vacsoraként kínálhatjuk, de hirtelensült húsoknak is remek kísérője lehet.
Tippek:
Dúsíthatjuk 100-120 g apróra felkockázott, főtt sonkával vagy virslikarikákkal, maradék hideg sült húsokkal is.