2020. augusztus 11.
Zsuzsanna napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Nektarinos gyümölcsrizs

Hozzávalók 4 tálkához:

  • 1 vaníliarúd
  • 40+80 g kristálycukor
  • 1/2 biocitrom héja és leve
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 4 dl tej
  • 120 g kerek szemű rizs
  • 500 g magvaváló nektarin
  • 1 dl vörösbor
  • 1-1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 2+1 dl tejszín
  • néhány citromfűlevél

1. A vaníliarudat felhasítjuk, késheggyel kikaparjuk belőle a pépet, majd 40 g kristálycukorral, az ujjnyi széles csíkokra vágott citromhéjjal, valamint a vajjal/margarinnal együtt a tejhez adjuk, és felforraljuk.

2. Beleszórjuk a leöblített rizst, és mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve puhára-ragacsosra főzzük (20 perc). Eltávolítjuk belőle a vaníliarudat és a citromhéjat, majd hideg vízbe állítva kihűtjük.

3. Közben a nektarinokat megmossuk, kettőt félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk. 80 g kristálycukrot aranybarnára pirítunk, felöntjük a borral és 2 ek. citromlével. Beletesszük a nektarint, megszórjuk a fűszerekkel, majd élék tűzön 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a 2 ek. hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc). Jeges-hideg vízbe állítva kihűtjük.

4. A maradék 2 nektarint 6-6 gerezdre vágjuk, és meghintjük a maradék citromlével. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk. A rizshez keverjük előbb a maradék 1 dl felveretlen, majd a habbá vert tejszínt, és arányosan elosztva tálkákba szedjük. Meglocsoljuk a mártással, tetejükre ültetjük a nektaringerezdeket, és legalább 2 órára behűtjük. Tálaláskor néhány citromfűlevélkével díszítjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

485 kcal/tálka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag
tavaszi saláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Padlizsánkrémleves

Padlizsán
tükörtojással

Spárgamimóza
sajtmártással

Tejszínben sült
újkrumpli

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Zöldbabos-paradicsomos
krumplisaláta

Krumplisalátával töltött
paradicsom

Almás-narancsos
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: