
Fotó: Hemző Károly
Kókuszos-currys csirkecomb
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 nagyobb csirkecomb
- 1 ek. zöldséges ételízesítő
- diónyi friss (vagy 1/2 kk. őrölt) gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb chilipaprika
- 1/4 piros húsú paprika
- 2 szál újhagyma
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 1 kk. curry vagy kurkuma
- 1 dl száraz fehérbor
- 150 g zöldborsó (mélyhűtött)
- 2 dl tejszín
- 100 g kókusztejpor
- 1 ek. étkezési keményítő
- só, rózsabors
- 2 ek kókuszforgács
1. A csirkecombokat megmossuk, kettévágjuk, bedörzsöljük az ételízesítővel. A zöldségeket megtisztítjuk; a gyömbért, a fokhagymát és a chilipaprikát finomra, a piros húsú paprikát apró kockákra, az újhagymát zöldjével együtt vékony karikákra vágjuk.
2. Mélyebb serpenyőben/wokban, a felforrrósított olajban körbepirítjuk a csirkehúst, kiemeljük serpenyőből. A zsiradékba dobjuk a gyömbért, a fokhagymát, a chilipaprikát és a curryt, 1 percig pirítjuk. Felöntjük a borral, visszatesszük bele a csirkehúst, és fedő alatt, szelíd tűzön majdnem puhára pároljuk (35-40 perc). Fagyos állapotban hozzáadjuk a zöldborsót, és teljesen puhára pároljuk (további 12-15 perc).
3. A húst tálra rendezzük, melegen tartjuk. 2 dl hideg vízben elkeverjük a kókusztejport és a keményítőt, majd a tejszínnel együtt a mártáshoz öntjük, éppen csak sűrűsödésig forraljuk (2 perc). Utánasózzuk, néhány tekerésnyi őrölt rózsaborssal illatosítjuk, bevonjuk vele a csirkecombokat, végül megszórjuk a paprikakockákkal és az újhagymakarikákkal és a kókuszchipsszel. Mazsolás rizs illik hozzá.
Italajánlat:
Száraz fehérbor.