SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Mazsolás sárgarépa-
káposzta saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g fehér káposzta
- só, bors
- 1 közepes fej hagyma
- 3 ek. olaj
- 1 kk. zöldséges ételízesítő
- 3 ek. almaecet
- 2 közepes sárgarépa
- 2 ek. puha mazsola
- 2-3 apró chilipaprika
- 1-2 szál petrezselyem
- Az öntethez:
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 350 g natúr joghurt
- só
- 1 ek. méz
- 1-2 ek, citromlé
- színes szemesborskeverék
- csípős paprikakrém vagy 1-2 csipet cayenne-i bors
1. A káposzta külső, sérült leveleit leválasztjuk, megmossuk, félbe-negyedbe vágjuk, torzsáját kiemeljük, szálasra gyaluljuk. Megszórjuk 1 kk. sóval, erőteljesen átgyúrjuk, félretesszük.
2. A meghámozott hagymát apróra felkockázzuk, megpároljuk az olajban. Hozzáadjuk az ételízesítőt, az almaecetet, 1 dl vizet, néhány tekerésnyi borsot, szelíd tűzön, fedő nélkül 5 percig forraljuk. A káposztára öntjük, lazán összekeverjük, és szobahőmérsékleten 2-3 órán át érleljük (előző nap is elkészíthetjük).
3. A sárgarépát meghámozzuk és finomra reszeljük. A mazsolát szűrőbe szórjuk, meleg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Nagyobb halmokban nem túl mély tálra púpozzuk a leszűrt káposztát, valamint a sárgarépát, tetejére szórjuk a mazsolát, végül a chilipaprikákkal és petrezselyemmel díszítjük.
4. Az öntethez a fokhagymát meghámozzuk, áttörjük, az olívaolajjal elkevert joghurthoz adjuk. Kevés sóval, mézzel, citromlével, teszés szerinti frissen őrölt színes borssal, csípős paprikakrémmel vagy cayenne-i borssal, ízesítjük. A látvány kedvéért csak az asztalnál, tálaláskor keverjük a salátához. Frissen sült, grillezett húsokhoz kínálhatjuk.
Változatok:
Remek egytálsaláta válik belőle, ha 150-200 g (maradék) hideg sültet, felkockázott sonkát vagy virslit adunk hozzá.
Elkészítési idő:
1 óra
+2-3 óra érlelési idő
Energiatartalom:
233 kcal/adag
Nehézségi fok: