EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok
Az olasz konyhából ismert tésztalapokat ezúttal kelkáposzalevelek helyettesítik, amelyekkel finom és mutatós rakottas, afféle lasagne (ejtsd: lázánnye) készíthető.

Fotó: Hemző Károly
Kelkáposzta-lasagne
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 szikkadt (másnapos) zsemle
- 1 kisebb fej kelkáposzta (1-1.2 kg)
- só, bors
- diónyi vaj/margarin
- 150 g gouda vagy edami sajt
- 1 közepes fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
- 1 kis doboz paradicsompüré (70 g)
- 500 g darált pulykacomb
- 300+200 g tejföl
- 100 g szeletelt bacon
- 3-4 szál petrezselyem
- 1 csipet chilipor
1. A zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A kelkáposztát megtisztítjuk, torzsájánál körben bevágjuk, külső leveleit lebontjuk, a középső, vastag ereket laposra levágjuk. Forrásban lévő enyhén sós vízben 3-5 percig főzzük, majd konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk. A tömörebb „szívet” a forró vízbe merítjük, egyenként leválasztjuk róla a leveleket, és szintén konyharuhára terítjük. Vajjal/margarinnal kikenünk egy kb. 2 literes, négyszögletes sütőedényt. A sajtot megreszeljük.
2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, majd az áttört fokhagymával, az alaposan kinyomkodott zsemlével, a tojással, a fűszerkeverékkel, a paradicsompürével, ízlés szerint sóval és borssal együtt a darált húshoz adjuk, jól összedolgozzuk.
3. A sütőedény aljára fektetjük a kellevelek 1/3-át, meghintjük sóval és borssal, megkenjük a húsmassza felével, valamint 2 ek. tejföllel, és megszórjuk a sajt felével. Ezután a kellevelek fele, a maradék húsmassza, újabb 2 ek. tejföl, a maradék sajt, végül a maradék kellevelek következnek. Meghintjük a rakottas tetejét sóval és borssal, bevonjuk a maradék (összesen 300 g) tejföllel, és rézsútosan a tetejére fektetjük a szalonnaszeleteket.
4. Szorosan letakarjuk a tálat alufóliával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át pároljuk a rakottast. Ezután levesszük róla a fóliát, 200 °C-ra kapcsolunk, és még 20-25 percig sütjük. 10 percig a sütőtálban pihentetjük (tűzforró a belseje), végül petrezselyemmel díszítjük, és elnegyedelve vagy nagyobb kockákra vágva tálaljuk. A maradék 200 g tejfölt felforrósítjuk, egy kevés sóval, valamint a chiliporral ízesítjük, és külön tálkában kínáljuk.
Tippek:
– Kínai kelt, fehérkáposztát is használhatunk.
– Darált hús helyett készíthetjük 800 g felaprózott, kevés olajban megfonnyasztott hagymán megpirított sampinyon gombával is.
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy rozé