A sülő kelt tészta édes-fűszeres illata azokat is megállásra készteti, akik gyakran ételt-italt feledve rohannak napi teendőik után. Ez a kalácstésztából tekert csiga valódi élvezet és gyönyörűség, méltó arra, hogy egy ráérős hétvégén egy kicsit kényeztessük vele a családot.

Fotó: Hemző Károly
Fahéjas csiga
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 500 g finomliszt
- 1 tasak instant élesztő
- 50+80 g porcukor + a szóráshoz
- só
- 3 dl+1 ek. tej
- 2 tojás+1 tojássárgája
- 5 ek. olaj
- 1 kk. őrölt fahéj
- 100 g lágy vaj/margarin
- porcukor a szóráshoz
1. A lisztet (dagasztó-)tálba szitáljuk, beleszórjuk az élesztőt, 50 g porcukrot és 1 csipet sót, alaposan összekeverjük. 3 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadjuk a tojásokat és az olajat, apránként a liszthez öntjük, majd a robotgép dagasztóspiráljával sima, fényes tésztává kidolgozzuk. Folpackkal (vagy a tál tetejével) betakarjuk-lefedjük, és meleg, huzatmentes helyen a kétszeresére kelesztjük (30-40 perc).
2. A tésztát 2 cipóra osztjuk, egymást követően 35x35 cm-es lapokra nyújtjuk, megkenjük a vajjal/margarinnal, megszórjuk a fahéjjal elkevert 80 g porcukorral, és szorosan feltekerjük.
3. Cikcakkvonalban, mintegy háromszögeket formázva, 10-10 darabra vágjuk a tésztatekercseket, és „talpukra állítva” sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk őket. Konyharuhával letakarjuk, 15 percig kelesztjük, majd megkenjük a maradék 1 ek. tejjel elkevert 1 tojássárgájával.
4. 200 °C-ra előmelegített (légkeverés 170 °C) sütőben 25 percig sütjük (a sütés utolsó harmadában célszerű a tepsiket megcserélni). Hagyjuk teljesen kihűlni, végül meghintjük porcukorral, és tálra tornyozva kínáljuk. Kényeztetésképpen bor-/rumsodót, felforrósított sárgabarack- vagy szilvalekvárt, esetleg mézes almapürét is kínálhatunk hozzá, de egy csésze forró kakaóval vagy csokoládéitallal a legfinomabb.
Fontos:
Feltétlenül tegyünk be a sütő aljára egy meleg vízzel félig telt lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt, különben kiszárad a tészta!
Tippek:
- Készíthetjük friss (50 g) élesztővel is: az élesztőt simára keverjük 1 dl langyos, 1 kk. cukorral édesített tejben, a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, felfuttatjuk, aztán hozzáadjuk a fent megjelölt hozzávalókat, a többi ugyanaz.
- Mint a kelt tésztából készült sütemények általában, frissen a legfinomabb, érdemes minél hamarabb elfogyasztani. Ha úgy ítéljük meg, hogy nem fogy el aznap, tanácsos mélyhűteni, csak az a fontos, hogy egészen frissen kerüljön a fagyasztóba! Szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni!
Italajánlat:
Kávé, tea, kakaó.