KÖRETEK > Zöldségköretek
A mulattató rajzfilm óta mindenki ismeri a nevét ennek az illatos zöldségtálnak, amelynek Franciaországban vidékenként is számtalan változata létezik.

Fotó: Hemző Károly
Francia
zöldséges lecsó
Eredeti neve: Ratatouille
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 200 g padlizsán
- 500 g paradicsom
- 500 g színes paprika
- 200 g zsenge cukkini
- 200 g burgonya
- 2 nagy fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4 ek. (classico) olívaolaj
- 1 kk. csípős paprikakrém
- 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
- 1 babérlevél
- só, bors
- 1 szál bazsalikom
- 4-5 koktélparadicsom
1. A zöldségeket megtiszítjuk, megmossuk. A padlizsánt felkockázzuk, 20 percre besózzuk. A paradicsomot meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A színes paprikákat és a hámozatlan cukkinit felkarikázzuk. A burgonyát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, felhasználásig hideg vízbe tesszük.
2. A hagymákat apróra felkockázzuk, és az áttört fokhagymával együtt megfonnyasztjuk a felforrósított olívaolajban. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikakrémet, a fűszerkeveréket, a babérlevelet, ízlés szerint sót és borsot, élénk tűzön 2 percig forraljuk. A padlizsánt bő vízzel leöblítjük, jól kinyomkodjuk.
3. A paradicsomos alapba forgatjuk a színes paprikát, a padlizsánt és a burgonyát, fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig pároljuk. Hozzákeverjük a cukkinit és az 1-2 bóbita kivételével finomra vágott bazsalikomot, majd fedő nélkül, hogy levét jócskán elfője, az egészet puhára főzzük. Mély tálba szedjük, elnegyedelt koktélparadicsomokkal, valamint a félretett bazsalikommal díszítjük. Melegen, hidegen egyaránt kitűnő; natúr, roston sült, főtt húsok mellé köretként vagy hústalan egytálételként kínáljuk. Bagettet adhatunk hozzá.
Tippek:
– Gazdagíthatjuk néhány olíva- és/vagy 1 ek. lecsepegtetett kapribogyóval is.
– Levét teljesen elfőzzük, néhány tojást ütünk rá, és a sütőben rezgősre sütjük.
– Készíthetjük magyaros, avagy spanyolos ízekkel is: a majdnem kész ételbe belefőzünk 80-100 g felkarikázott paprikás kolbászt, avagy enyhén csípős chorizó-t.