LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Brokkolis
csirkegaluskaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 150 g brokkoli
- 150 g sárgarépa
- 1,2 liter tyúkhús- vagy erőleves (kockából is lehet)
- 100 g csirkemellfilé
- 1 dl tejszín
- 1 kisebb tojásfehérje
- só, fehér bors
- 2-3 szál petrezselyem
- citromkarikák (kb. 4 db)
1. A brokkolit megtisztítjuk, apró rózsákra bontjuk. A sárgarépát meghámozzuk, vékony szeletekre gyaluljuk, majd egymásra fektetjük őket, és 1/2 cm széles csíkokra szeljük. A levest felforraljuk, beledobjuk a zöldségeket (ha mélyhűtött a brokkoli, fagyos állapotban), és fedő alatt puhára főzzük (10-12 perc).
2. A csirkehúst leöblítjük, felkockázzuk, aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a tejszínt, a tojásfehérjét, ízlés szerint sót, frissen őrölt fehér borsot, és finom péppé-habbá pörgetjük.
3. Felforralunk 1,5 liter enyhén sós vizet (vagy kockából készített tyúkhúslevest). Két egymásba forgatott kiskanállal hosszúkás, dundi galuskákat fomálunk a masszából, a szelíden forrdogáló vízbe/húslevesbe merítjük, és mérsékelt tűzön, 5-6 percig főzzük (félidőben megfordítjuk őket).
4. Szűrőkanállal átemeljük a galuskákat a levesbe, citromkarikákkal, petrezselyemlevélkékkel vidámítjuk, és mihamarabb tálaljuk. Frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot kínálhatunk hozzá.
Tippek:
– Ha nem tudjuk pontosan időzíteni a tálalást, a leszűrt galusákat fedő alatt melegen tartjuk (vagy mikróban megmelegítjük) és csak fogyasztáskor adjuk a leveshez.
– Csirkemell helyett készíthetjük 100 g szálkamentes, sovány édesvízi vagy tengeri halfiléből is, és a levest néhány csepp citromlével ízesítjük.