2021. augusztus 1.
Boglárka napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Pudingok és zselék


Fotó: Hemző Károly

Borzselé
bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 1 biocitrom héja
  • 12 zselatinlap (20 g)
  • 1 üveg (7,5 dl) muskotályos fehérbor
  • 1 dl szűrt szőlőlé
  • 120 g kristálycukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 kisujjnyi fahéj
  • 6-8 szegfűszeg
  • 400 g vegyes bogyós gyümölcs (szeder, színes ribizli, málna, szőlő stb.)
  • 1/2 dl brandy
  • néhány kisebb menta- vagy citromfűlevél

1. A gyümölcsöket (a málna kivételével) megmossuk, felitatjuk róluk a vizet. A ribizliféléket leszemezzük, a szőlőszemeket kettévágjuk (ha vastag a héjuk, lehúzzuk, a nagyobb magokat késheggyel kiemeljük). Az egészet lazán összekeverjük, és meglocsoljuk a brandyvel.

2. A citromot gondosan megmossuk, burgonyahámozóval lehántunk róla 2-3 ujjnyi héjat. A fehérbort a szőlőlével, a cukorral, a felhasított vaníliarúddal, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a citromhéjjal 2 percig forraljuk, fedő alatt 10 percig pihentetjük. A zselatinlapokat beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. Leszűrjük a bort, beletesszük a kinyomkodott zselatinlapokat, olvadásig kevergetjük, aztán langyosra hűtjük, és hozzáadjuk a gyümölcsök alól leöntött brandyt.

3. 4 nagyobb kehely/kompótostálka aljára 1-1 merőkanál lét öntünk, majd változatos rendben belenyomkodjuk-rendezzük a gyümölcsöket. Megöntözzük a zselatinos borral (ha megdermedne, fellangyosítjuk), és legalább 2 órára, illetve tálalásig hidegre tesszük. Menta-/citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk. Vaníliás cukorral édesített tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, szűrt szőlőlével készítjük, úgy is nagyon finom!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

355 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Padlizsán
tükörtojással

Krumplisaláta
túrókrémmel

Sajtkrémes
mártogató

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Gazdag
tavaszi saláta

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Sajtos-sonkás
papucs

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Húsos
lilahagymatorta

Szerencsegomba
tojásból

Halszeletek almás
uborkamártásban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: