2021. december 2.
Melinda napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Pudingok és zselék


Fotó: Hemző Károly

Borzselé
bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 1 biocitrom héja
  • 12 zselatinlap (20 g)
  • 1 üveg (7,5 dl) muskotályos fehérbor
  • 1 dl szűrt szőlőlé
  • 120 g kristálycukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 kisujjnyi fahéj
  • 6-8 szegfűszeg
  • 400 g vegyes bogyós gyümölcs (szeder, színes ribizli, málna, szőlő stb.)
  • 1/2 dl brandy
  • néhány kisebb menta- vagy citromfűlevél

1. A gyümölcsöket (a málna kivételével) megmossuk, felitatjuk róluk a vizet. A ribizliféléket leszemezzük, a szőlőszemeket kettévágjuk (ha vastag a héjuk, lehúzzuk, a nagyobb magokat késheggyel kiemeljük). Az egészet lazán összekeverjük, és meglocsoljuk a brandyvel.

2. A citromot gondosan megmossuk, burgonyahámozóval lehántunk róla 2-3 ujjnyi héjat. A fehérbort a szőlőlével, a cukorral, a felhasított vaníliarúddal, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a citromhéjjal 2 percig forraljuk, fedő alatt 10 percig pihentetjük. A zselatinlapokat beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. Leszűrjük a bort, beletesszük a kinyomkodott zselatinlapokat, olvadásig kevergetjük, aztán langyosra hűtjük, és hozzáadjuk a gyümölcsök alól leöntött brandyt.

3. 4 nagyobb kehely/kompótostálka aljára 1-1 merőkanál lét öntünk, majd változatos rendben belenyomkodjuk-rendezzük a gyümölcsöket. Megöntözzük a zselatinos borral (ha megdermedne, fellangyosítjuk), és legalább 2 órára, illetve tálalásig hidegre tesszük. Menta-/citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk. Vaníliás cukorral édesített tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, szűrt szőlőlével készítjük, úgy is nagyon finom!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

355 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-zöldséges
heringsaláta

Sajtkrémes
mártogató

Gazdag
tavaszi saláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Sajtos-sonkás
papucs

Húsos
lilahagymatorta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Sonkás és
sajtos roló

Avokádókrém
paprikaladikban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: