
Fotó: Hemző Károly
Tonhalas-babos paradicsomsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g paradicsom
- 4-5 szál újhagyma
- só, bors
- 8-10 retek-/rukola vagy salátalevél
- 400 g nagy szemű, főtt fehérbab (konzerv)
- 1 doboz tonhal olívaolajban (kb. 170 g)
- 1/2 citrom leve
- 10-12 olívabogyó
- 1 kk. szardellapaszta
- 1 ek. csípős dijoni mustár
- 1-2 csipet porcukor
- 2 szál bazsalikom
- 1 kis csokor petrezselyem
1. A paradicsomokat megmossuk, kettőt felkarikázunk, a többit gerezdekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, kevés zöldjével együtt felaprózzuk, és 10-15 percre kissé besózzuk. A retek-/rukola-/salátaleveleket megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk.
2. Szűrőtálban leöblítjük a babot, és jól lerázzuk róla a vizet. Kiemeljük a tonhalat az olajból, kisebb darabokra bontjuk, meglocsoljuk 2 ek. átszűrt citromlével. Az olívabogyókat lecsepegtetjük, majd a babbal, a tonhallal és a hagymával együtt lazán a paradicsomhoz keverjük, és tálba csúsztatjuk. A tál szegélyét kirakjuk a retek-/rukola-/salátalevelekkel és a paradicsomkarikákkal.
3. Az öntethez a hal olajos levében elkeverjük a maradék citromlét, a szardellapasztát, a mustárt, a porcukrot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot.
4. A bazsalikomot és a petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük. Néhány kisebbet díszítésképpen a saláta tetejére ültetünk, a többit apróra vágjuk, és az öntethez adjuk, de csak az asztalnál, közvetlenül fogyasztás előtt locsoljuk meg vele a salátát, mert a só hatására a paradicsom azonnal levet ereszt. Sokmagos, rozsos friss vagy pirított péksütemény, illetve kenyér illik hozzá.
Tippek:
– Újhagyma helyett használhatunk 2 kisebb fej felkarikázott lilahagymát is;
– fehérbab helyett vörös kidney-babot.
– Egyéb olajos halakkal, pl. füstölt sprotnival vagy főtt garnélarákkal is remek.