TÉSZTAÉTELEK > Tészták hallal, hússal

Fotó: Elendel
Gombás-tejszínes
csusza
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g barna sampinyon gomba
- 1 kis fej hagyma
- 50 g szeletelt szalonna/ bacon
- 2 ek. olaj
- só, bors
- 3 dl főzőtejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 csipet chilipor
- 500 g csuszatészta
- 1 kis csokor petrezselyem
- néhány koktélparadicsom
1. A gombát megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk. A szalonnát/bacont 1 cm-es csíkokra vágjuk, megpirítjuk az olajban, a pörcöket kiszedjük, félretesszük. Megfonnyasztjuk a zsiradékban a hagymát, aztán rádobjuk a gombát, élénk tűzön 4-5 percig pirítjuk, csak a végén sózzuk, borsozzuk.
2. A főzőtejszínt mélyebb serpenyőbe/wokba vagy lábasba öntjük, hozzáadjuk a meghámozott, áttört fokhagymát és a chiliport, 2 percig forraljuk.
3. A tésztát enyhén sós, lobogva forró vízbe dobjuk, a csomagoláson javasolt ideig főzzük, majd leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, és egyenesen a tejszínbe forgatjuk. Lazán hozzákeverjük a gombát, a néhány levél kivételével finomra vágott petrezselymet, előmelegített tálba csúsztatjuk, végül megszórjuk a szalonnapörccel. A félretett petrezselyemmel és a koktéparadicsommal díszítve tálaljuk.
Tippek:
Nagy tál salátával egytálételként, kisebb mennyiségben köretként kínálhatjuk.
Italajánlat:
Száraz fehérbor, rozé