2020. október 23.
Gyöngyi napja van

Ahány ház, annyi gyuvecs! A szó török eredetı, és cseréptálat, tepsit jelent. Általában apróra vágott vagy darált bárányhússal, hagymával, zöldségekkel, burgonyával vagy rizzsel összekevert ételféleség, amelyet cseréptálban - régente kemencében - szoktak megsütni.


Fotó: Hemző Károly

Gyuvecs – balkáni specialitás

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg padlizsán, zöldbab, burgonya paprika, cukkini, paradicsom vegyesen
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g bárány- és/vagy marhalapocka
  • 4 ek. olaj
  • só, bors
  • 4 tojás
  • 1 ek. finomliszt
  • 200 g joghurt
  • 1/2 kk. sütőpor
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 szál bazsalikom
  • 150 g reszelt juhsajt

1. A padlizsánt megmossuk, 3x3 cm-es kockákra vágjuk, fél órára besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja, majd leöblítjük, kinyomkodjuk. A zöldségeket megtisztítjuk. A zöldbabot 2-3 cm-es darabokra, a burgonyát, a paprikát és a hámozatlan cukkinit kockákra vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk, felaprózzuk. A hagymát felkarikázzuk.

2. A húst leöblítjük, 2x2 cm-es kockákra aprítjuk, és megkapatjuk a felforrósított olajban. Rádobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, 2-3 percig tovább pirítjuk, majd áttesszük egy mélyebb sütőedénybe (ebben fogjuk tálalni).

3. Hozzáadjuk a zöldségeket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, lazán összekeverjük, aztán lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 45 percig pároljuk. Ezután levesszük róla a „takarót”, hogy némiképp elpárologhasson a leve, és további 20-25 percre visszatesszük a sütőbe

4. A tojásokat elhabarjuk a liszttel, joghurttal, sütőporral, vágott petrezselyemmel, egy kevés sóval és borssal, majd a gyuvecsre öntjük. Megszórjuk a sajttal, felkapcsolunk 220 °C-ra, és addig sütjük tovább, amíg a teteje szépen megpirul (25-30 perc). Friss kenyér illik hozzá.

 

Italajánlat:

Bármilyen száraz bor.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

570 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: