2019. július 17.
Endre, Elek napja van

1. A burgonyát enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 13 percet pihentetjük, végül hideg vízbe merítve lehűtjük. A paradicsomokat megmossuk, karcsú gerezdekre vagy kisebb kockákra szeljük. A petrezselymet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük. A tonhalat kiemeljük az olajból, kisebb darabokra tördeljük.

2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk, majd meghintjük 1/2 kk. sóval és 1 ek. citromlével. A főtt burgonyát leszűrjük, és a kihűlt tojásokkal együtt meghámozzuk.

3. Az öntethez a maradék 3 ek. citromlét, simára keverjük a mustárral, a szardellapasztával és a Worcester-szósszal, majd cseppenként beledolgozzuk az olívaolajat és a hal olaját (összesen kb. 6 ek. szükséges), végül a hagymát és az áttört fokhagymát.

4. A tojásokat gerezdekre szeljük, négyet felreteszünk a díszítéshez. A burgonyát felkarikázzuk, a formásabb szeletekkel kirakjuk egy nem túl mély tál szegélyét, a többit paradicsommal, a tonhallal és a tojással együtt beleforgatjuk az öntetbe. Meghintjük frissen őrölt borssal, majd a tál közepére halmozzuk, a tetejére csinosítjuk a félretett tojásgerezdeket, és petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Egytálételként, hidegbüfé részeként, könnyű vacsoraként kínálhatjuk.

 


Fotó: Hemző Károly

Tonhalas-tojásos krumplisaláta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 600 g burgonya
  • 4 tojás
  • 250 g paradicsom
  • 1-2 szál petrezselyem
  • 1 doboz olajos tonhal
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1+3 ek. citromlé
  • 1 ek. csípős mustár
  • 1 kk. szardellapaszta
  • 1 kk. Worcester-szósz
  • 2-3 ek. (extra vergine) olívaolaj

1. A tésztalaphoz habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral, a sóval és a tojással, végül a sütőporral összekevert liszttel. Sütőpapírral kibéleljük egy 26-28 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját, egyenletesen rákenjük-simítjuk a tésztát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben  12-15 percig, világossárgára sütjük, hagyjuk kihűlni.

2.krémhez a szilvát megmossuk, kimagozzuk, hozzáadjuk a vörösbort és a fahéjat, majd fedő alatt, szelíd tűzön 15 percig főzzük. A pudingport elkeverjük 8 ek. hideg vízzel. A zselatinlapokat beáztatjuk 1,5 liter hideg vízbe.

3. A szilvát botmixerrel finom krémmé-péppé turmixoljuk (A), majd beleszórjuk a kristálycukrot, és olvadásig forraljuk vele. Erőteljesen keverve hozzáadjuk a feloldott pudingport (B), éppen csak sűrűsödésig főzzük, és lehúzzuk a tűzről. A zselatinlapokat jól kinyomkodjuk, hozzáadunk 4-5 ek. forró szilvapépet (C), olvadásig kevergetjük vele, aztán erőteljes mozdulatokkal a forró krém egészéhez adjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.

4. Közben a tésztalap alatt tisztára cseréljük a sütőpapírt, és a forma oldalát is kibéleljük sűtőpapírral. A tejszínt kemény habbá verjük, és több részletben, kézi habverővel vagy lyukas fakanállal kíméletesen beleforgatjuk a krémbe (D). A tésztalap tetejére, a formába szedjük, elsimítjuk (E), és 6-12 órára hűtőszekrénybe tesszük. 1 óra múlva a krém megdermed annyira, hogy alufóliával lazán letakarhatjuk.

5.díszítéshez tálalás előtt a szilvaszemeket megmossuk, szárazra töröljük, kimagozzuk és elnegyedeljük. A tejszínt kemény habbá verjük a vanillincukor és a habfixálóval. Óvatosan, hogy össze ne törjük, csillagbetétes nyomózsákba szedjük.

6. Meglazítjuk, majd lehúzzuk a tortáról a karikát, lehántjuk az oldaláról a papírt, csipkepapírral díszített lapos tálra emeljük-csúsztatjuk, és kihúzzuk alóla a sütőpapírkorongot. Kijelöljük a tetején a szeletek helyét (F), szegélyükre és a torta közepére habrózsákat nyomunk (G), végül a szilvagerezdekkel és citromfűbóbitával díszítjük. 

Italajánlat:

Könnyű fehér-/vörösbor, rozé, sör.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

220 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: