2019. augusztus 21.
Sámuel napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Az illatos-aromás szilva igen kedvelt vendég a konyhában, de nemcsak pompás gombócot, mártást, levest, befőttet vagy lekvárt/dzsemet lehet készíthetünk belőle, hanem pikáns krémeket és mutatós tortákat is.


Fotó: Hemző Károly

Szilvahabtorta

A
B
C
D
E
F
G

1.tésztalaphoz habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral, a sóval és a tojással, végül a sütőporral összekevert liszttel. Sütőpapírral kibéleljük egy 26-28 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját, egyenletesen rákenjük-simítjuk a tésztát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben  12-15 percig, világossárgára sütjük, hagyjuk kihűlni.

2.krémhez a szilvát megmossuk, kimagozzuk, hozzáadjuk a vörösbort és a fahéjat, majd fedő alatt, szelíd tűzön 15 percig főzzük. A pudingport elkeverjük 8 ek. hideg vízzel. A zselatinlapokat beáztatjuk 1,5 liter hideg vízbe.

3. A szilvát botmixerrel finom krémmé-péppé turmixoljuk (A), majd beleszórjuk a kristálycukrot, és olvadásig forraljuk vele. Erőteljesen keverve hozzáadjuk a feloldott pudingport (B), éppen csak sűrűsödésig főzzük, és lehúzzuk a tűzről. A zselatinlapokat jól kinyomkodjuk, hozzáadunk 4-5 ek. forró szilvapépet (C), olvadásig kevergetjük vele, aztán erőteljes mozdulatokkal a forró krém egészéhez adjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.

4. Közben a tésztalap alatt tisztára cseréljük a sütőpapírt, és a forma oldalát is kibéleljük sűtőpapírral. A tejszínt kemény habbá verjük, és több részletben, kézi habverővel vagy lyukas fakanállal kíméletesen beleforgatjuk a krémbe (D). A tésztalap tetejére, a formába szedjük, elsimítjuk (E), és 6-12 órára hűtőszekrénybe tesszük. 1 óra múlva a krém megdermed annyira, hogy alufóliával lazán letakarhatjuk.

5.díszítéshez tálalás előtt a szilvaszemeket megmossuk, szárazra töröljük, kimagozzuk és elnegyedeljük. A tejszínt kemény habbá verjük a vanillincukor és a habfixálóval. Óvatosan, hogy össze ne törjük, csillagbetétes nyomózsákba szedjük.

6. Meglazítjuk, majd lehúzzuk a tortáról a karikát, lehántjuk az oldaláról a papírt, csipkepapírral díszített lapos tálra emeljük-csúsztatjuk, és kihúzzuk alóla a sütőpapírkorongot. Kijelöljük a tetején a szeletek helyét (F), szegélyükre és a torta közepére habrózsákat nyomunk (G), végül a szilvagerezdekkel és citromfűbóbitával díszítjük. 

Tippek:

A kész torta (gyümölcs és díszítés nélkül) jól viseli a mélyhűtést! Fogyasztás előtt 4-5 órával kivesszük a fagyasztóból, és szobahőmérsékleten (semmiképpen sem a mikróban!) hagyjuk felengedni, azután tetszés és idény szerint díszítjük.

Italajánlat:

Félédes pezsgő vagy muskotályos desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 6/12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

340 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: