
Fotó: Hemző Károly
Gombás-sonkás gnocchi (ejtsd:nyokki)
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g (barna) sampinyon gomba
- 1 csokor újhagyma
- 1/2 csípős-hegyes zöldpaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 100 g füstölt, főtt sonka vagy sovány tarja szeletben
- 2+2 ek. (classico) olívaolaj
- só, bors
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 kk. étkezési keményítő
- 2 dl tejszín
- 400 g készen vásárolt gnocchi (olasz burgonyagombóc)
- 4 bazsalikombóbita
1. A zöldségeket megtisztítjuk, a gombákat vékonyan felszeleteljük, a hagymákat 10-12 cm-es zöldjükkel együtt karikákra vágjuk. A paprika ereit-magjait a kívánt csípősség mértékében eltávolítjuk, illetve meghagyjuk, felaprózzuk. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük és finomra vágjuk. A sonkát/tarját vékony csíkokra szeljük.
2. Felforrósítunk 2 ek. olívaolajat. Hozzáadjuk a hagymát és a paprikát, 1 percig pirítjuk, aztán rádobjuk a gombát, és élénk tűzön, folyamatosan keverve további 2-3 percig pirítjuk.
3. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borban elkevert étkezési keményítőt, majd a tejszínt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc). Hozzákeverjük a petrezselymet, fedő alatt melegen tartjuk.
4. Felforralunk 4 liter vizet, 1 ek. sóval ízesítjük, beledobjuk a gombóckákat, és a csomagoláson javasolt ideig, általában addig főzzük, amíg feljönnek a víz színére. Leszűrjük, tálba csúsztatjuk, lazán összekeverjük a maradék 2 ek. olívaolajjal, és azonnal mélytányérokba szedjük. Tetejükre halmozzuk a gombaragut, és bazsalikommal díszítve mihamarabb tálaljuk. Külön tálkában reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot (pecorinót) kínálhatunk hozzá. Frissen az igazi!
Italajánlat:
Bármilyen bor.